tisdag 13 september 2011

Fyra vänner av Arthur Penn


- I was born on the very day and the very hour that Isadora Duncan died. Her soul is inside of me. If you don't believe me, I never want to see you again, any of you again. Never.
- But she died in 1927.
- So what? It took her soul 15 years to find somebody like me.


För ett tag sen så skrev jag att Arthur Penns film Fyra vänner hade kommit på svensk DVD. Och se - det hade den också gjort. Ett tecken på att du kan lita på vad du läser här. Nu har jag sett den också. Jag hade sett den förut, flera gånger.
När man ser om en film man inte sett på länge händer det att en del scener har satt så starka spår att man snarare återser än ser dem. I Fyra vänner så var det alla scener. Så jag har svårt att skriva om den med kritisk distans.

Fyra vänner handlar om en kvinna och tre män. Det är en slags kärlekskvadrat. Vi följer framförallt en av männen, en jugoslavamerikan som aldrig säjer U.S.A. utan alltid Amerika. Filmen har ibland fått kritik för att den trots titeln inte handlar särskilt mycket om två av vännerna. Men Penn antyder deras berättelser, så vi kan föreställa oss filmer som följer dem istället.

Den brukar inte räknas till Penns främsta filmer. Och den är ibland väldigt lik många andra medelmåttiga Amerikaskildringar. En del kända händelser bockas av, månlandningen o€ch vietnamkriget.
Det händer att Fyra vänner jämförs med styggelsen Forrest Gump. Men det finns en scen där hjälten hamnar bakom en av Freedom-bussarna och de vinkar honom att följa efter. Han är frestad men väljer istället att köra iväg till sitt bröllop. I filmen går de stora händelserna förbi huvudpersonen - ett drag som förstärks av att en rad bifigurer står för berättarrösten. Filmen är en anti-Forrest Gump flera år innan en sådan var nödvändig (Fyra vänner kom i början av 80-talet).

Då det är en Penn så skiftar den i ton rätt vilt - från komedi med barslagsmål till den tragiska bröllopsscenen. För en berättelse om det amerikanska 60-talet så passar dessa ständiga känslobyten bra.

Framförallt är det en film som gör en på gott humör. Jag älskar den, trots att min kärlek är helt okritisk.

4 kommentarer:

Konungen sa...

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH, ska köpa ja med

Petter Malmberg sa...

Det tycker jag.

enligt O sa...

Älskar den! Den är väldigt lik Ettore Scolas Vi som älskade varandra så mycket och den är ännu bättre.

Petter Malmberg sa...

Den har förvisso lite av Scola över sej.