söndag 6 mars 2011
Pestens år - inte av Stephen King
Vi fick in rätt titel på Willy Kyrklund (Mästaren Ma) av Ingrid och Vixxtoria kunde att den med water-rat var av Oscar Wilde (från "The Devoted Friend" i The Happy Prince and other stories. Medan anti-aristotelesaforismen var ur Om olägenheten i att vara född av E. M. Cioran, filosofins egen Ior (vilket Konungen till slut kunde).
Men ingen svarade rätt på "Med ve och fasa pesten slog/London år sextifem./Väl hundratusen mänskor dog;/men jag var ej bland dem!" (övers. Per Erik Wahlund). Som jag då ändå hade med för att ha med en lätt en. Jag har ibland dålig koll på hur pass kända böcker är.
Det är i alla fall från Daniel Defoes Pestens år. Versen skrivs ner av bokens berättare i slutet denna roman om peståret 1665. Defoe skrev boken på 1720-talet men baserade den på historiska kvarlevor. Boken berättas i en närmast journalistisk stil. Och har ibland kallats för den första dokumentärromanen (fast oftare då när dokumentärromanen under en kort period var inne).
Defoe är kanske mer känd för Robinson Crusoe och Moll Flanders men Pestens år är enligt min mening bättre än de två. Den ger en fängslande skildring av en stad i pestens klor.
Etiketter:
365 böcker,
cioran,
oscar wilde
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag är imponerad av att du läst Moll Flanders så att du kan jämföra med övrig Defoe-produktion.
Jag är mer beläst än man skulle kunna tro.
Jag har tänkt läsa den här. Har den som ebok någonstans. Så många böcker! Så lite tid!
Det är sant. Just klassiker kan vara extra svårt att få tid till med alla nyare böcker som pockar på ens uppmärksamhet. 1700-talsspråket är också en tröskel att komma över.
E-bok låter som om den är på engelska. Det kan nog vara rätt knepigt.
Skicka en kommentar