måndag 14 mars 2011

Berättat om natten och andra historier om spöken, skuggorna och månen


Det är egentligen konstigt att den här inte kom i nyutgåva för några år sen. När entausiasmen över att också en svensk kan planka Stephen King vart som störst.
En av novellerna i denna novellsamling av Niklas Rådström kom förvisso ut i Entimmesboken 2004 - en serie volymer som tryckte om enskilda noveller.

Berättat om natten kom första gången ut 1988. Den innehåller spökhistorier och skräckberättelser och lite noveller av mer allmän fantastisk karaktär.

Det finns en lätthet hos novellerna som jag aldrig hittat hos någon av de andra (i och för sej rätt få) böcker av Rådström som jag läst (jag är dock rätt förtjust i hans LP).

Egentligen är de inte särskilt originella. Man kan känna igen förebilderna - från den inledande Frankenstein möter Willy Kyrklund runt 50-talet till min favorit "Eiffeltornet" - där konceptet är direkt taget från ett gammalt avsnitt av Twilight Zone.

Fast där huvudpersonen i det gamla TV-avsnittet och i de flesta andra skräcknoveller av liknande sort drivs till vansinne av den förändrade värld de vaknat upp i så bestämmer sej hjälten här för att han ändå trivs rätt bra med livet som det är och om han måste vänja sej vid att en del saker är annorlunda så är det sånt man får ta.

Såna lite oväntade skruvbollar finns här och där och piggar upp läsningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

åh, den läste jag för åtskilliga år sedan. Undra om jag har kvar den eller om jag hivade iväg den till antikvariat.
Leandoers "svarta speglar" borde väl också ha kommit i nytryck nu när det är lite inne att skriva skräck?

Anonym sa...

Bland änglar och skuggor. E

Petter sa...

Kristoffer Leandoers krönikor brukade jag läsa med nöje en gång i tiden. Men jag har inte läst "Svarta speglar".
Det var väl en liten våg med svenska skräckböcker då ett tag.