måndag 7 mars 2011

Novell-tematrio


Lyrans tematrio handlar idag om noveller/novellsamlingar.
Jag gillar noveller och brukar läsa alltid läsa på åtminstone en (men ofta mer än en) novellsamling eller antologi bredvid de romaner jag läser. Noveller har också god omläsningspotential. Här nedan är tre samlingar som alla innehåller noveller som jag återkommit till:

Lao She - Det sorgsna skrattet
Lao är mest känd för romanen En ricksha i Peking. Vars engelska och med den den svenska utgåva fick ett förvanskat slut. Det riktiga director's cut-slutet kapitel finns i detta novellurval. Som annars har noveller från tre samlingar utgivna på 30-talet. Mina favoriter är de humoristiska historierna. Som "En hörsägen", där den gode herr Meng gör en lysande karriär genom att vara oduglig. Men Lao behärskar också det sorgset melodramatiska såväl som det realistiska.

Ivar Lo-Johansson - Passionerna
Den första av vad som skulle bli sju novellsamlingar utgivna 1968-1972 om vad Ivar-Lo kallade för livssynderna.. I regel kallade för Passionsnovellerna efter denna första volym. Troligtvis hade Ivar Lo inte bestämt sej för att skriva sju volymer när den här kom ut. Men redan den här har ett tema. Som syns i bokens undertitel "Älskog". Inte nödvändigtvis den bästa av de sju. Men bevisligen först.

Jayne Anne Phillips - Svarta biljetter
Jag har börjat läsa om den här genombrottsboken av Phillips. Och jag tycker den håller bra. Novellerna här är ofta mycket korta, men antyder större berättelser. Både de korta och de längre novellerna är skrivna på en mörkt lysande prosa. Kom ut 1981, men texterna är skrivna på den senare delen av 70-talet.

(Och som en bonus: en novellantologi som borde finnas: Min drömantologi)

Inga kommentarer: