tisdag 1 mars 2011

IF this is Heaven, ah'm bailing out!


"Mutiny in heaven" med Birthday Party är från deras tolva Mutiny från 1983.
Blixa Bargeld spelar gitarr på spåret. Vilket gör det till en slags övergång mellan Birthday Party och Nick Caves senare band Nick Cave & The Bad Seeds (fast därimellan ligger Nick Cave & The Cavemen som spelar låten live
HÄR - men det är egentligen bara Nick Cave & The Bad Seeds med ett annat namn).
Sången låter kanske inte längre lika tung som när man först hörde den. Men dess religiöst färgade drogmetaforer ("Slum-Heaven") har fortfarande en viss kraft.
"Oh Lord, ah git down on mah knees (+ start to Pray)/wrapped in mah mongrel wings, ah nearly freeze, in the howlin' wind+the driving rain/(all the trash blowin 'round'n'round) From Slum-Heaven into Town/ah take mah tiny-pain, + rollin' back mah sleeve(rollanna roll anna roll)/Ah yank the drip outa mah vein! UTOPIATE! Ah'm bailing out! UTOPIATE!"
Skriven av Mick Harvey och Nick Cave.

3 kommentarer:

Konungen sa...

grym
fortfarande

Spiring sa...

Den här låten får mig att tänka på sommaren 1985, när jag jobbade ett par veckor på Beckers centrallager i södra Storstockholm med att plocka ihop beställningar. Jag knöt fast en enkel monobandspelare på trucken och hade bland annat Mutiny på kassett. Är ganska säker på att det var denna låt som spelades när en finsk tjej undrade var det var för "jävla oväsen" jag lyssnade på.

Så här i efterhand kan jag tänka mig att det faktiskt lät rätt illa, bandspelaren var så klen att det i princip bara var diskant som hördes - och strukturen i BP:s låtar satt mestadels i basgångarna, så för öron som inte var bekanta med låtarna var det väl bara ett formlöst gnissel och skrikande.

Petter sa...

Det är möjligt det inte hade gjort så stor skillnad vilken ljudkvalité det hade varit.
Fortfarande idag, när ändå senare Nick Cave nog kan smältas av de flesta, så brukar folk ha svårt för Birthday Party.