söndag 29 maj 2011

Bild & Bubbla


Bild & Bubbla var (och är) en tidskrift utgiven av Seriefrämjandet. Nummer 6/82 var det första numret av tidningen jag läste.
Det innehåller en artikel om Floyd Gottfredsons dagsserie Musse Pigg. Och en intervju med undergroundserieskaparen Bill Griffith.

Artikeln om Musse Pigg heter "Hjälte: Pigg Musse" och var skriven av Horst Schröder. Schröder stod för en stor del av materialet till tidningen. På den här tiden hade Bild & Bubbla också med en kort serie i varje nummer, knuten till en av artiklarna eller intervjuerna. Här är det en serie med Zippy the Pinhead av Griffith.
Den borde jag väl egentligen ha varit lite för liten för att uppskatta när jag först läste den. Men det är en rolg serie, ett bra exempel på Griffiths serier.

I numret finns också recensioner, bland annat om två böcker om tecknade serier - bägge riktade till skolan. Samt en artikel om en dansk skämtstrippserie, nyheter från serievärlden och recensioner av amatörserier (Gunnar Krantz är en av de som tas upp, hans serie säjs vara influerad av Mystiska 2:an). Och så, naturligtvis, en artikel om en fransk sf-serie.

Jag brukade läsa Bild & Bubbla på biblioteket när jag väntade på att min far skulle bli klar. Det här numret var det enda jag tror jag hade - det är rätt sönderläst (omslaget ovan finns inte kvar på mitt exemplar).
Jag skaffade en bok med de tidiga Musse Pigg-stripparna några år senare. Men den slutar strax innan den period som Schröder framställer som seriens mest intressanta. Då den övergår från att vara en skämtserie till en äventyrsserie med komiska inslag. Den ska börja ges ut i sin helhet av det amerikanska förlaget Fantagraphics.

4 kommentarer:

Spiring sa...

Mitt första B&B-nummer var 2-1981, det innehöll en lång artikel om Asterix signerad Horst Schröder och det var nog den som gjorde att jag började köpa tidningen (och bli medlem i Seriefrämjandet). Serier hade jag läst länge, men inte om serier på det sättet. Kom över nr 1-1981 också, det var lika bra.

Sen började "bråket om Bild&Bubbla", interna konflikter gjorde att Horst Schröder sades upp (fast det hävdades att han aldrig varit anställd)... långa, hårda debattartiklar följde i SeFs interntidning, och de följande numren av B&B sjönk drastiskt i kvalitet. Välgjorda men men- och innehållslösa. Sen insåg flera av de inblandade att Horst Schröder faktiskt var en tillgång, så från nån gång 1982 började han återigen skriva i B&B.

Sen drog han igång Medusaförlaget, och ett par år senare Epix, och då blev det nog ont om tid för artiklar om serier.

En del har känt sig trampade på tårna av Horst Schröder, och man kan ha synpunkter på hur porrserier alltmer kom att hålla hans utgivning flytande ekonomiskt, men vad han gjort för serierna i det här landet kan knappast överskattas. Bara att introducera bröderna Hernandez för svenskarna räcker egentligen för att säkra ett gott eftermäle, den dagen ett sådant behöver totas ihop.

Petter sa...

Vad vore en organisation för att främja tecknade serier utan intriger och uteslutningar?

Horst Schröder gav ut mycket bra serier.

Spiring sa...

Ha. Ja, säg den förening överhuvudtaget som inte haft sin beskärda del av sånt. Som när schäferisterna försökte ta över ledningen för brukshundsklubben min mamma var engagerad i. Den där ökända vänstersjukan under sent 60- och 70-tal, där man förökade sig genom delning eftersom det som skilde åt var så mycket viktigare än det som förenade, var kanske mer typisk för föreningsliv i allmänhet än för just vänsterorganisationer.

SeF har för övrigt fortfarande sina interna fejder där irrationaliteten får fritt spelrum. Härom året blev en före detta ledamot för SeF Stockholm misstänkt för dataintrång (på rätt så goda grunder) och blev förbjuden att skriva på SeF:s internetforum, man får inte ens länka till andra siter där han skrivit något. Om någon trots detta nämnt hans namn har på forumet vanligtvis inaktiva medlemmar kastat sig i leken på ett... eh... uppfriskande sätt. Fast det är kanske bara jag som inte förstått vikten av dessa konflikter. Tycker bara att det finns en massa serier som väntar på att bli främjade medan invektiven haglar.

(I ärlighetens namn har det varit lugnt på forumet ett tag.)

Petter Malmberg sa...

Att dataintrång ogillas kan man kanske första. Men förbud mot att nämna personens namn är lite retuschera-trotsky-från-fotografier-varning.

Peter Bichsels novell/essä "Engagemang" är en utmärkt text om engagemang bland fanbärare och kanariefågelälskare och andra såna föreningar.