onsdag 4 maj 2011

Pete Seegers tio bästa


I går var inte bara Polens nationaldag, utan även Pete Seegers nittioandra födelsedag. Lite försenat firar vi detta med en repris på en lista jag gjorde till hans nittioårsdag.
Jag har bytt ut en låt mot en annan. Länkarna på det inlägget är i stort sett alla föråldrade. Så jag har lagt till nya. Och länkar till senare inlägg här om sångerna.
Fotot är från när Seeger förhördes i kommiten mot oamerikansk verksamhet. Där Seeger vägrade att ange någon.

De tio bästa Pete Seeger-spåren:
Abiyoyo
En afrikansk barnsaga som Seeger också gjorde till barnbok. Versionen på länken är från 1993. Zup zup.

Black Girl
Seeger är, lite förvånande, en bra Leadbelly-tolkare. Den mest kända av Leadbellys versioner av denna heter "Where did you sleep last night" och börjar "My girl, my girl" istälet för "Black girl, black girl". Men han har också gjort denna textversionen, som också tolkats av Cornelis Vreeswijk.

Danville Girl
På tiotummaren Darling Corey som finns återutgiven på CD tillsammans med Goofin' off suite. En annan bra sång på skivan är Devilish Mary

Garbage
Seeger la till en vers till Bill Steeles sång om miljöförstöring. Om kapitalismens snara undergång.

Hieland laddie
Folk Festival at Newport vol.2. Med Oscar Brand på gitarr.
En annan, inte fullt lika bra, version har jag haft som veckans sång då jag också skrev lite mer om den.

If a revolution comes to my country
"Det är bäst att jag lär mej redan nu/hur man fångar och flår och kokar en råtta". (översättning Bengt Berg och Per Helge).
Pete Seeger avråddes från att släppa den här visan i staterna. Men den finns på ett par konsertutgåvor utgivna i andra länder, som den svenska If a revolution comes to my country. En konsert i Uppsala 1974 utgiven på det maoistiska skivmärket Oktober.
Den här vart veckans sång så sent som den 29:e mars i år. Där jag då också skriver lite mer om den och livealbumet den finns på.

Little birdie
Pete Seeger kunde verkligen spela skiten ur de här gamla traditionella sångerna när han ville.

Sally my dear
På tiotummaren Goofin' off suite där Seeger blandar klassisk musik och folkvisor. Den kanske bästa Seeger-skivan. En av Blixa Bargelds favoritskivor.
En annan bra version av sången, under namnet "Hares on the mountain", finns på albumet Folk roots, new routes med Davy Graham och Shirley Collins. Jag har skrivit om detta klassiska folkmusikalbum HÄR

Sugar Babe
Duett med Lily May Ledford.

Which side are you on
Bäst på Pete Seeger in concert vol. 2. Men den på länken är också okej (och också en liveversion - den här sången vaknar inte riktigt till liv i studioversionerna)
Sången skrevs av Florence Reese. Hennes version kan höras HÄR

Ett annat Seeger-inlägg på Butter tar ordet av intresse: Apropå Predikaren, om "Turn, turn, turn" och hur Seeger lyckades få ett bibelcitat svartlistat i amerikansk radio.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den hade jag inte vågat mig på; Pete Seegers hundra bästa, möjligen, men visst är det ett bra urval. E

Magnus sa...

Petes fantastiska tagning av då nya A Hard Rain's A-Gonna Fall på "Live at Carnegie Hall" 1963 må vara lätt sönderspelad för en del fans, men den hör givetvis hemma bland hans stora ögonblick. Intimt majestät, skulle jag vilja kalla det: han formar varje rad med en utsökt känsla för rytmen, den smattrar och glänser av tiden själv - ändå blir det aldrig det minsta överdrivet, utan snyggt, intensivt, profetiskt (och galet vacker gitarr också).

För mig tillkommer att det nog var den första tolkning av Bob Dylan jag verkligen hörde.

Petter Malmberg sa...

"A hard rain's" gör Pete Seeger bra, särskilt de inledande "Where have you been...".
Seeger var tidigt ute med att göra Dylan. Innan Newport-incidenten.
På Carnegie Hall-skivan tycker jag nog ändå bäst om "I ain't scared of your jail".