fredag 6 maj 2011

Kannibal Nr 5 1984

Läser gör hon helst på engelska. Inte för att det är knepigt utan för att det är bra och billiga böcker. Annars gillar hon Eva Ströms böcker och Barbro Lindgrens barnböcker, och hon HATAR Hjalmar Bergman och Strindberg.
- Dom är så TRÅKIGA!
ur "Mare Kandre/Intervju"

Kannibal var en svensk tidskrift som kom ut några år på 80-talet. Den hade uppstått ur ett punkfanzine kallat RIP som efter hand började handla mer om böcker. Kannibal gavs ut i 15 nummer åren 1983-1986 och bytte sen namn till Kosmopolit Press. Den versionen av tidskriften vart rätt kortlivad (fyra nummer). Men det var Kosmopolit-versionen jag först hittade. Med ett nummer som hade en artikel om Arne Sand och som därmed fick mej att läsa honom.

Man kunde beställa gamla nummer av Kannibal genom Kosmopolit och jag beställde de som fanns kvar (ett paketerbjudande).

När man nu i efterhand ser på innehållet i de numren så kan de slå en som lite förutsäjbart svartklätt. Det första litteraturnumret av RIP handlade bland annat om Michael Strunge. Kannibals omslag pryddes av Nick Cave, Danielle Dax och, i nummer 5/84, Patti Smith. Marc Almond.
Men när jag först läste dem var det något nytt med en artikel om Nick Cave som också analyserade hans texter.

Numret 5/84 är rätt typiskt. En artikel om Patti Smith, en intervju med Joakim Pirinen ("Han plockar fram en serie till Kannibal. Han är inte helt nöjd. Med serien alltså. För Kannibal, säger han, är den enda tidning han läser. Vi tackar" (text Janne Nilsson)). Lennart Markebo berättar om hur man gör blåbärsvin, en postordersida där man kan köpa Triffids-skivor och Strunge-böcker. "Vad är meningen med livet i Lysekil?" - ett fotoreportage där några Lysekilbor svarar på vad de tycker är livets mening.

Och en intervju med Mare Kandre. Som ska komma ut med sin första bok - I ett annat land (artikeln följs av ett utdrag). Intervjun lyckas vara både rätt svartklädd på rätt sätt och hurtig som något i en nöjesbilaga - "Hon är liten och vit i hyn och har busiga skrattgropar. Hon påminner om en stammis på Ritz bar; kortkort hår och långlång rock, svart och vitt är färgerna. Blott ögonen vittnar om andra vanor, ty de gnistrar av energi och självkänsla!" I texten uttrycker sej Kandre ofta i VERSALER.

Artikeln är skriven av Nina Matthis. Och fotot av Kandre nedan är taget av Åsa PalmqvistVanligen hade Kannibal annars ett mansdominerad innehåll (fast Thomas Tidholm-artikeln i numret är gjord av Nina Lekander). Vilket också märks i Matthis beröm av I ett annat land: "Jag rekommenderar den till snubbarna som klämmer Miller, Bukowski, Dahlström och Kannibal". Dahlström är då Sture Dahlström, en av tidningens favoriter, medan Miller borde vara Henry och inte Arthur eller Frank.

Inga kommentarer: