onsdag 18 maj 2011

Du er den, du er den eg hev tinga i min ungdom

Rosensfole kom 1989 och var ett samarbete mellan jazzmusikerna Jan Garbarek och folkmusikern Agnes Buen Garnås.
Sådana samarbeten över musikgenregränserna är vanliga idag och var väl inte helt unika då heller. Men det är sällan det blir lika bra som Rosensfole.
Garbarek står för arrangemangen och instrumenten. Och förutom hans saxofon är det en del metallskrammel på plattan. Det blir som en blandning mellan traditionell norsk folkmusik, jazz och industri.

Ett typiskt spår är "Lillebroer og storebroer" nedan. Som är en medeltida ballad där de två bröderna så vitt jag förstår inte har ihjäl varandra. Det kan vara den enda.


Rosensfole är mitt favoritnorskfolkjazzindustrialbum. Men åtminstone några dagar så skulle jag räkna den bland mina favoritskivor alla kategorier.

Rosensfole kom ut under vinylens glada dagar så har den två sidor. Med lite olika karaktär. "Lillebroer og storebroer" är från andra sidan. Som är skramligare.
Ett bra exempel fån den lite lugnare, mer atmosfärbyggande (jag tänker inte använda ordet ambient) första sidan är. "Margjit og Targjei Risvollo". Sexton minuter lång så är det enda man kan invända mot den sången att den kanske är lite för kort.

Garbarek har gjort ett par till skivor där han inspireras av folkmusik. Bland annat ett samarbete med Mari Boine Persson. På en av dessa hans folkalbum gästar Buen Garnås på ett spår.
Buen Garnås har spelat in flera album med traditionell norsk folkmusik och också samlat in sånger. Hon ger också kurser i att kveda.

Inga kommentarer: