onsdag 18 maj 2011

Berättelsens röst av Madeleine Gustafsson


Berättelsens röst är en samling texter av Madeleine Gustafsson. Som när boken kom ut 1991 var litteraturkritiker på Dagens Nyheter. De flesta artiklarna i boken, från sent 70-tal till sent 80-tal, har också från början stått i DN.

Det är texter Gustafsson hade svårt att få in i dagsrecensionens ram, enligt förordet. Och som hon tänkt arbeta vidare med. Men som hon sen i stort låtit stå som när de först trycktes för "artiklarna handlar ju inte bara om Martin Walsers, Maarten 't Harts eller Kenzaburo Oes texter. De handlar om möten, som aldrig kan upprepas på samma vis."

Det äe en viss tyskspråkig övervikt. Gustafsson har bott i Västtyskland. Men här berättas också om östtyska böcker av Christa Wolf och österrikiska av Peter Handke.
Och också japanska författare som Oe och Yukio Mishima tas upp. Och boken avslutas med "Mot ledan. Stendhal" som handlar om den franske 1800-talsförfaatarens roman Kartusianklostret i Parma.
Sverige representeras av Arne Sand. En av de bästa texterna om hans författarskap.

I slutet finns en lista "Böcker i boken". Vilket är trevligt och användbart.
Dagskritik som är 20-30 år gammal kan tyckas ha passerat sitt bäst-före-datum. Men merparten av böckerna i Berättelsens röst och texterna om dem är av det hållbara slaget.

Inga kommentarer: