tisdag 3 maj 2011

5 bra polska filmer

Som patriotisk, stolt 38ondelspolack firar jag denna dag, Polens nationaldag, med en lista.
Dekalogen 10. Du skall icke hava begärelse efter din nästas ägodel
Kieslowski blev med med TV-serien Dekalogen ett namn som cineaster över hela världen skröt att de kunde stava till. En serie med tio entimmeslånga sinsemellan fristående filmer som knöt an till de tio budorden. Två av delarnas utökades till att bli långfilmer: feel-goodklassikerna En liten film om konsten att döda och En liten film om kärlek. Tyvärr gjorde han inte en tredje En liten film om konsten att samla frimärken av denna den sista och roligaste av avsnitten. Om två bröder som ärver sin fars frimärkssamling. Och blir besatta av att komplettera den.

Historien om en synd
Walerian Borowczyk spelade bara in en av sina långfilmer i Polen. Denna som bygger på en polsk klassisk, av kyrkan förbjuden roman (som jag inte läst) om en kvinna som dras ner i prostitution. Denna melodram är lite stelare än Borowcyks franskspråkiga filmer från samma tid (som episodfilmen Contes Immaraux. Men han var då i mitten av 70-talet en spännande regissör. Och det märks också här där den melodramatiska historien ibland slingrar på ett oväntat sätt.

Kniven i vattnet
Inte heller Roman Polanski har gjort så många av sina filmer i Polen. Men denna, en av hans tidiga, är också en av hans bästa.

Pornografia
Jag har bara sett den hät otextad. Så jag kan inte säja att jag helt förstod vad som hände och sånt. Men det var en vacker film - så det kanske inte är så noga. Gjord av Jan Jakub Kolski år 2003. Bygger på romanen med samma namn av Witold Gombrowicz. Som var med på listan med 10 bra polska böcker som vi hade här på 3:e maj förra året. Att jag hade läst den var emellertid inte så där jättestor hjälp för min förståelse av filmen.

Uppdrag Sex
Seksmisja är originalets titel. Två manliga astronauter vaknar efter en rymdresa upp i en framtida värld. Men den är inte styrd av apor utan av kvinnor. De är de sista två männen på jorden. En satirisk sf- och sexkomedi från 80-talet med en politisk undertext som riktar sej mot det realsocialistiska systemet. Själva texten blir emellertid lite sexistisk. Men det är en roande film.
Den ene av huvudpersonerna var också en av huvudpersonerna i Dekalog-avsnittet ovan. Den andre var också med i flera Dekalogen-avsnitt. Bland annat "Du skall icke döda". Så han har på sitt cv både Seksmisja och En liten film om konsten att döda. Och det är ju rätt tufft.

2 kommentarer:

Konungen sa...

Ja den är himla bra den sista dekalogen, annars en inre resa i misär den serien,

Petter Malmberg sa...

För att vara polska så är de bara lite halvmisära.