onsdag 29 juli 2015

Västerlandets imperialism i Kina under 400 år

Kanske är det på nåt sätt passande att mitt ex av Rewi Alleys och Hans Millers Västerlandets imperialism i Kina under 400 år luktade lite skumt när jag först införskaffade den.
Boken är utgiven på Gidlunds 1973 i samarbete med Svensk-kinesiska vänskapsförbundet. Något som gör att vi kanske ser lite misstänksamt på den i dag.
Men det är en mycket intressant bok. En samling utdrag och citat ur västerländska tidningar och historieböcker om Kina sammanställda i kronologisk ordning efter den tid de skildrar.

Västerlandets imperialism... är skriven på engelska men finns så vitt jag förstår bara på svenska.
Jan Myrdal beskriver i förordet hur han besöker Alley (en nyzeeländare som bosatte sej i Kina på 20-talet) och Myrdal berättar för Alley att han "funderade på att låta den koloniala eran skriva sig själv. Ställa samman citat för att låta de handlande själva beskriva skeendet." Alley skrattar och säjer att han har satt samman en sån bok. Och tar fram tre tjocka pärmar. Som i stort sett utgör boken.

De sammanställda citaten här blir till en spännande skildring av hur västerlandet såg på Kina. Från Marco Polo till slutet av 1910-talet. En del röster, som Mark Twain och Eduard Bernstein (den senare kallas för revisionisten Bernstein i kommentarerna till citaten, bokens politiska tendens finns ju) känber man igen. Men de flesta är bortglömda journalister, militärer, missionärer, politiker.

Boken är en läsupplevelse inte riktigt lik någon annan. Och lukten försvann efter hand.

2 kommentarer:

Johannes sa...

Oj, låter intressant! Har aldrig ens hört talas om den här boken, faktiskt. Och då har jag ändå hyfsad koll på Myrdals produktion.
Vad blev det av herr Alley, är det någon som vet något om hans vidare öden?

Petter Malmberg sa...

Lewi Alley dog vid 90 års ålder 1987. Det ska finnas ett minnesmärke till honom i Nya Zeeland. Det här är enda boken av honom som jag har läst.
Jag minns att jag har pratat om boken med min mor vid nåt tillfälle och han sa att boken diskuterades en hel del när den kom.