Den kommande Watchmen - filmatiseringen har lett till ett ökat intresse för serien.
Många verkar vilja läsa albumet innan filmen. Detta lite underliga beteendet är inte helt ovanligt när det gäller böcker och filmatiseringar.
I alla fall så ska DC Comics släppa ett antal billiga nytryck av förstanummer av diverse serietidningar. Under paraplynamnet "After Watchmen ...what's next?" som de då anser är bra exempel på seriekonsten för den som blivit intresserad eller ny-intresserad genom
Watchmen.De här kommer väl inte att finnas här men det är ändå lite intressant vilka serier DC Comics anser hör hemma här:
Saga of Swamp Thing nr 21Alan Moores andra nummer av Len Wein och Bernie Wrightsons
Träskmannen. Enda serien här som är äldre än Watchmen. Ett typisk exempel på tidig Alan Moore. Tecknad av Stephen Bisette på ett sätt som jag inte alls uppskattade första gången jag såg serien i den svenska tidningen Inferno.
Transmetropolitan nr 1Warren Ellis satiriska framtidsserie. Tecknad av Darick RobertsonHjälten bygger på Hunter S. Thompson. Alltså farbror Duke i
Doonesbury. Något av Ellis genombrott. Ofta rätt roande men tar ett tag innan den kommer igång. Vertigo, en underavdelning av DC Comics, har börjat återutge albumen. En nio stycken eller så.
Planetary nr 1Skriven av Warren Ellis tecknad av John Cassaday är detta den mest intressanta av de här serierna.
Planetary tar an en ny genre i varje nummer. I första numret möter pulphjältar som Tom Sawyer, Fu Manchu och Tarzan DC Comics egna hjältar in misprison. Andra numret japanska monsterfilmer. Ett nummer är 50-talets skräckfilm omvandlade till att vara offer i experiment i läger byggda i 50-talets kalla krig.
Och så vidare.
Snöflingan (bilden) är en visualisering av en idé i Michael Moorcocks
A Cure for CancerPreacher nr 1Skriven av Garth Ennis, tecknad avSteve Dillon. Serien var väldigt populär för sina obsceniteter och hädelser. Inte för att jag ogillar såna. Men jag tycker serien, som också gått i Sverie- i Magnum om jag minns rätt, har åldrats illa.
Jag har första numret i en häftad samling med flera förstanummer- lite som den här satsningen fast i albumform- och sista albumet.
En sak i serien är rolig. Graal; jesu ättling i rakt nedstigande led (en idé också använd av P.C. Jersild i
Den femtionde frälsaren), är här en lallande idiot då man försökt hålla det messianska blodet rent meddelst inavel.
Identity Crisis nr 1Skriven av någon vid namn Brad Meltzer och tecknad av Rag Morales. Det lite udda kortet i högen. Nyaste här, enda från 2000-talet. En bok med Lagens Väktare - Stålmannen, Mirakelkvinnan och de. Fast typ allvarlig.
Jag har inte läst den.
Man kan undra varför till exempel inte Neil Gaimans
Sandman finns med. (Även om den ännu inte riktigt hittat tonen i första numret). Kanske ansågs den redan vara tillräckligt känd.
Om Watchmen-intresset kommer att leda läsare till de här serierna är tvivelaktigt. Man läser böcker inför filmer (märkligt nog) snarare än efter. (Och det finns så mycket att läsa se och göra att jag har svårt att se det som en katastrof att serietidningar förlorar marknad). Men att DC Comics tar chansen att peka mot sitt lite mer kvalitativa utbud (om nu
Preacher och
Identity Crisis hör dit) är väl på sitt sätt bra.
2 kommentarer:
Preacher! Det är en kvalitetsserie det. Vampyrer, gudar och vilda västern! Alla som är onda är antingen fransmän, tyskar eller homosexuella, eller idkar könsumgänge med charkuterivaror! Alla som är goda är amerikaner eller åtminstone irländare som vill vara amerikaner. Likt författaren Ennis. Men det är en storslagen saga med fler poänger än att den heliga kalken blivit retarderad & inavlad.
Du läste den nog i och för sej när den var nyare. Men visst, den glimtar till ibland.
Skicka en kommentar