lördag 14 februari 2009

Ha en underbar brunstig varulvsdag


Den engelske författaren Warren Ellis brukade på det här datumet uppmana till att man skulle önska sina medmänniskor en lycklig horny werewolves day.

Detta då han ansåg att det kristna valentinfirandet var en korrumpering av en hednisk festlighet med varulvar, blod och könsumgänge.

En något fri tolkning av historiska fakta.

Varulven var en gång i tiden en populär figur i skräckberättelser. I folksägner och liknande. Bengt af Klintbergs Svenska folksägner har flera varulvshistorier.

I modern skräcklitteratur slog han aldrig riktigt igenom. Det som ibland kallas för varulvarnas Dracula- Guy Endures Werewolf of Paris började som en roman om en gravrånare. Ett riktigt fall. Av någon anledning gjorde Endure honom till varulv.

Det finns varulvsromaner med gott rykte. Som Jack Williamsons Darker than you think. Noveller finns det fler. Som de i samlingen Varulvsnatt som om inte annat har ett trevligt Hans Arnold-omslag.

Annars är det väl filmen vi tänker på när vi tänker på varulvar.
För lite mer än två år sen påbörjade jag en lista på de tio bästa varulvsfilmerna. Det börjar bli dags att ta sej an den igen.

Dessa hade jag hittills:

8. Werewolf Shadow
Vilket är en av två Naschyfilmer jag sett. Säkert finns det bättre varulvsfilmer i serien. Just denna har också fått en nyinspelning. Där Naschy också regisserar.

.9. Ravenous
De mindre skräcksuccéerna glöms snabbt. Det här var en omtalad film för några år sedan. Särskilt soundtracket.

10. Romasanta
Jag har inget direkt minne av filmen.

Inga kommentarer: