söndag 15 februari 2009

Tales of the Black Freighter - Alan Moore och Sjörövarjenny 3


I Alan Moores Watchmen läser en pojke en piratserietidning. Utdrag ur tidningen och dess violetta språk är spritt genom albumet. Tidningen heter Tales of the Black Freighter.

Black Freighter är namnet på det skepp som ska komma i Bertolt Brechts "Visan om Sjörövarjenny". Den kommande League of the Extraordinary Gentlemen är alltså inte första gången Moore hänvisat till visan. Även om piratserien i seien i sej inte bygger på sången.

Piratserien handlar dock om hämnd, som pirathistorier ofta gör.
Det finns två skäl till att piratserien blivit den mest populära i den alternativa tidslinjen i Watchmen.

Då superhjältar framträder i Watchmenvärlden har regeringen ett intresse av de superhjälteserier som finns och ser till att den censur som i verkligheten kvävde mycket av seriemarknaden inte blir av. Sen så tröttnar publiken på superhjälteserierna- då det med Dr Manhattan finns en riktig.

Tales of the Black Freighter beskrivs i de extra textsidorna som fyller ut Watchmenvärlden som en av de ledande tidningarna kommersiellt och konstnärligt. Den serie pojken läser säjs vara en klassiker.
Det framgår inte exakt hur lång serien är. Man kan lägga samman utdragen och läsa en sammanhängande historia. Den blir dock bara cirka fyra sidor. Detta är ju samma slags grepp som att en timme blir femton minuter i en film. Det är skillnad på realtid och filmtid. Och det är skillnad på serietidningsrum och realrum.

I samband med diskussioner om den kommande filmatiseringen av Watchmen har frågan om Black Freighter-utdragen ska vara med ofta kommit upp. Nu ska de släppa en animerad film strax innan premiären. Byggd på dessa fyra sidor. Istället för då den åtminstone fyrtio sidor långa möjliga serie som dessa fyra sidor representerar. Den verkar bli filmad helt troget utan utvikningar. Och utdragen ur det sammanhang som gav den mening.

Att Moore låter en berättelse uppkallad efter "Visan om Sjörövarjenny" ligga som tematisk resonans bakom historien ger en ytterligare dimension åt karaktärernas handlande.

Det finns nu en kort trailer från den animerade filmen. Det är det från Watchmen-filmen och dess marknadsföring som hittills sersämst ut.

Inga kommentarer: