tisdag 15 december 2015

En annan ordning - Litterärt & Personligt

"På julafton glimmar de elektriska juleljusen i tusen sinom tusen fönster i allas våra förorter. Därbakom fönstren äter vi så magarna står i fyra hörn och en snibb och flottet rinner utefter mungiporna. Ty så gör vi även om vi låtsas annat. Någon dag på året tar vi oss rätt att inte lyda socialstyrelsens kostrekommendationer."
ur "Tom Tit och monstren" av Jan Myrdal

Den femtonde skriftställningsvolymen En annan ordning (1988) är den mest underhållande av de senare volymerna i serien. Om man i en del av dessa får vaska rätt noggrannt för att hitta fram till guldkornen så är En annan ordning intressant läsning boken igenom.

En anledning till detta går att hitta i undertiteln: Litterärt och personligt. Då Myrdals texter om detta åldrats bättre än hans politiska från de här åren.

Här skriver Myrdal om det svenska språket, August Strindberg, mat och mycket annat.
I boken finns några texter som hör till Myrdals mest kända. Som den om Dallas. Som många hänvisade till i artiklar kring den nya Dallas-tvserien häromåret (ja, det gjordes en ny Dallas-tvserie av någon anledning). Fast det verkade inte som om de hade läst den. Men man kan ju inte begära allt.
Eller den där Myrdal etablerar ordet tantsnusk. Den manliga varianten töntsnusk slog inte än på samma sätt.

Visst finns det ett och annat man kan invända mot i Myrdals olika resonemang här. Puddingbeviset i "Tönt och tantsnusk" håller till exempel knappast. Men med sin vänsterradikala variant av kulturkonservatism är det en mycket underhållande artikel.
Den och mycket annat i boken har jag läst med stort nöje. Och återkommit till flera gånger.

Något av det bästa i boken på Runeberg:
Om övningar i gränsöverskridande
Myrdal berättar om när han skrev en roman som medvetet var helt otryckbar.

Några bilder till liket vid August Strindbergs tredje död
Om några karikatyrer av Strindberg.

Åt helvetet med den sköna litteraturen!

Tönt och tantsnusk

Gandhi
Om filmen.

Revolutioner alltså, ost och vin därtill
"Problemfritt är det inte med livskvalitet. Antag att världsrevolutionen segrat till sekelskiftet. Kring år 2007 kommer sedan Château Margaux 1983 att nå sin höjdplatå. Ett tusental buteljer kanske då finns kvar. Om jag ännu lever borde en sådan butelj vara mig en värdig åttioårsdryck. Men den som lever får se hur fördelningen genomförs av Margauxkollektivet när penningväsende och stat upphävts." 

Inga kommentarer: