fredag 18 december 2015

Jan Myrdal och August Strindberg

"I svensk intellektuell offentlighet är det nu med den döde Strindberg som med svinet i fransk kokkonst; allt kan användas utom skriet."
Ur "Strindbergsgala för yttrandefriheten" av Jan Myrdal

Titeln på Jan Myrdals I de svartare fanors tid är en anspelning på August Strindbergs roman Svarta fanor. Och ungefär hälften av boken ägnas åt Strindberg.

Myrdal jämförs ofta med Strindberg. Per Wästberg skriver någonstans om hans livslånga försök att härma Strindberg.
Och Myrdal har skrivit mycket om Strindberg. Bland annat en hel bok, Johan August Strindberg (2000). Och gett ut ett urval med Strindbergs texter: Ordet i min makt: Läsebok för underklassen (1968).

Ordet i min makt gavs från början ut på Pan Original precis som Myrdals tidiga skriftställningsvolymer. Den hade också samma typsnitt på rubriker som dessa. (Detta är ett utmärkt urval som gavs ut på nytt för ett par år sen, dock saknade den utgåvan originalets visuella likhet med skriftställningsvolymerna.)

Och flera av Myrdals böcker kan säjas ha varit inspirerade av verk av Strindberg. Jubelvår av "Det lycksaliges ö", Rescontra av En blå bok, Rapport från kinesisk by av Bland franska bönder, Barndom av Tjänstekvinnans son.
Men dessa sinsemellan rätt olika böcker har också flera andra inspirationskällor. Myrdal är mer än en Strindbergs-epigon.

Strindberg har emellertid spelat en viktig roll för Myrdal. "Men i Strindberg läser jag. Hans språk är ofta slarvigt. Mycket av vad han säger är felaktigt. Annat är passerat. Men han är inte död. Han är - precis som Heidenstam såväl som Svanberg sagt - en barbar. Han förmår inte tala de civiliserade språk. Han är rå. Han hatar så skönt." (ur "När August vaknar" i Skriftställning 3)

I de svartare fanors tid går fortfarande att köpa på nätbokhandlarna. Och finns på Runeberg.
Några av de bästa texterna ur boken:
En exemplarisk fasförskjutning: Strindbergs modernitet

Exemplet Rølvaag. Invandrarförfattaren; tvärstopp över eller mitt emellan
Om en norsk författare som påverkade Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Brecht
Om Brecht.






4 kommentarer:

Spiring sa...

Apropå det du skriver om Per Wästberg så tänkte jag länge att Myrdal säkert roades av att också ha haft tre hustrur, även om Strindberg kanske inte fungerat som aktiv förebild i just detta. Men sedan dess har ju Myrdal bräckt Strindberg på den punkten, även om han har haft betydligt fler år på sig.

Petter Malmberg sa...

Man får väl hoppas han valde att gifta sej av andra skäl.
Myrdal har ju heller aldrig haft någon infernokris.

Spiring sa...

Fast han säger sig ha bott på hotell Orfila i Paris, av en tillfällighet.

Petter Malmberg sa...

Jo. Och Inferno verkar ha varit en viktig roman för Myrdal.