tisdag 8 december 2015

Jan Myrdals köttbullar

"Julen är det årliga återfödandets tid. En av årets livsfester. Bocken och galten var dess symboler. Varuhustomtarna och plastgirlanderna kommer att försvinna. De är lika falska som den marknadsekonomi som skapat dem. Men midvinterfesten kommer inte att försvinna i våra trakter där var och en själv upplever hur året vänder mitt i mörkret.[...]Livet är kort men festen är lång."
ur "Nu blir det jul igen!" av Jan Myrdal

Citatet finns i boken Avgörande år. Svenska frågor 1975-1977.
I samma artikel finns också ett recept på köttbullar. Så om du vill göra Jan Myrdals köttbullar till julbordet så gör du så här:

"Själv tycker jag om köttbullar som görs på det här sättet:

Man tar hälften nötkött och hälften fläsk. I en bunke tar man lite tjock grädde och skorpsmulor. Men inte för mycket skorpsmulor. De skall nu ligga i grädden och svälla. Under tiden hackar man en lök och kokar ur den i lite vatten. När skorpsmulorna svällt arbetar man ihop köttet med grädden i bunken. Sedan häller man på lökavkoket. Lökbitarna silas bort och används inte. Man arbetar ihop detta till en smidig smet och smakar av med salt och peppar. Sedan låter man stå svalt en stund. Så tar man lite rökt skinka och strimlar. Man tar smeten klick efter klick och stoppar in en strimla skinka i varje klick och rullar nu klick efter klick till bulle. Man rullar bullarna så små som möjligt tycker de blir godare ju mindre de är. Därefter steker man dem läckert gyllenbruna i smör. De blir då mycket odryga."

Avgörande år finns tyvärr inte på Runeberg. Det gör emellertid en av texterna i den:
Pornografiskt jubileum

Inga kommentarer: