måndag 14 december 2015

FiB/Kulturfront

"Och dopp i grytan är en lika helig rit som nattvarden. Fast den är äldre än nattvarden i vårt land. Vi är också fler som doppar än som begår HH nattvard. Men att leva på fläsk året om är på sitt sätt lika farligt som att leva på oblater. Det oavsett vad man tror om Frö och Jesus. Festen är äldre än gudarna och lever dem förutan."
ur "Svar" [på insändare] av Jan Myrdal i FiB/K 76:2, ej omtryckt i bokform

Som namnet antyder så är 14! den fjortonde volymen i Jan Myrdals enmannatidskrift Skriftställning. Den gavs ut till Myrdals 60-årsdag och avslutas med ett personregister för alla Skriftställnings-volymerna samt sju liknande böcker.
Boken gavs ut på Kulturfront, tidskriften Folket i Bild/Kulturfronts bokförlag. Ett avsnitt i boken ägnas också åt tidningen.

Myrdal hade tagit initiativ till tidningen i början av 1970-talet. Den tog sitt namn och en del av sin inspiration från de två gamla tidskrifterna Folket i Bild och Kulturfront. Det var menat att vara en radikal och folklig veckotidskrift. Fast den här aldrig kommit ut så ofta.

Myrdal var i början redaktör för tidningen och hade en skriftställning i slutet av varje nummer. Av många sågs tidningen som Myrdals tidning. Och det säjs att det bland dem som engagerade sej i tidskriften fanns många som försökte efterlikna honom. "Det vimlade av en massa småmyrdalar, med sådana där mustascher och glasögon och som gick upp och höll tal" säjer Leif Zetterling i "Folket i Bild/Kulturfront - en historia" av Erik Wijk (i Wijks Bunta ihop och slå ihjäl dom!"

Men det var det första åren också en bred tidning som sålde bra och många svenska författare medverkade i tidningen.
Jag köpte årgång 1976 av FiB/Kulturfront häromåret. Mest för att där finns två noveller av Myrdal som aldrig publicerats i bokform.
När man bläddrar i den hittar man artiklar om Franz Kafka, Helan och halvan och Aksel Sandemose. Recensioner och presentationer av konstnärer. Men också korsord och kontaktannonser ("31-årig kille i Värmland vill brevväxla m ngn tjej. Jag gillar ex-vis folkmusik och -dans från hela världen. Sv t 'Kristen Fib-are'")
 "Vad bör göras? kan vi fråga med Lenin" står det i en artikel om igelkottar. En novelltävling om idrott utlyses i ett nummer. Arbetsplatsreportage.

Kerstin Ekman medverkar med en romanföljetong som jag bara har slutet på men som är som en ofrivillig parodi på en politisk berättelse ("- Vet du vad han tyckte att Kramfors skulle heta? sa jag.
- Nej.
- Första Maj") Andra författare som medverkar är Sonja Åkesson, Lars Gustafsson (med två sonetter), Anders Ehnmark, Sven O. Bergkvist, Jan Guillou och flera andra.
Allt som allt var det en rätt hyfsad tidning.

Tidningen kommer fortfarande ut. Om än i mindre upplaga. Jag har läst den av och till. Tyckte den var bra i början på 90-talet. Men den här varit ojämn de gånger jag provat på den på senare år. Att den överlevt är ändå anmärkningsvärt. Myrdal har fortfarande en text med i varje nummer. Tyvärr har kontaktannonserma försvunnit.

Några av de bättre texterna ur 14!
En summering
"Man kunde säga att det är med mig som med de svenska flickorna i Paris på femtiotalet. En amerikansk fotograf stod på Bar Monaco och talade om alla svenska flickor han haft. Jag var där med Maj och blev mer och mer irriterad. Tillslut sade jag: 
  — Brother, you havent had anybody. You’ve been had! 
  Det var ju det fina med de svenska flickorna då. De kunde inte has. De hade."

Den nya borgarklassen krig
Om Sovjets invasion av Afghanistan

Om käringdöderi och socialism2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

allt gammalt är roligt att läsa, vi har ju blivit mycket klokare.

Petter Malmberg sa...

Det går att diskutera.