torsdag 10 december 2015

Karriär

"Själv har jag lätt att bli tjock. Det är inte konstigt. Ju fetare fläsk ju godare. Jag känner för de finska torparna från förra århundradet:
  - Vad tror du tsaren äter till jul?
  - Han äter nog rena späcket.
  - Nej, han dricker bara flott!
  Flott med salt och lite bröd att beta är en gudaspis!"
ur "Frågan om sovlet alltså!" av Jan Myrdal

Skriftställning 10 av Jan Myrdal är liksom de fem första volymerna i serien utgiven på Pan. Det är en av de bättre böckerna i serien. Den inleds med texter kring romanen Karriär.

Jag läste om Karriär nyligen. Det är Myrdals enda roman från 70-talet. Den är en av flera svenska romaner om politiker och byråkrater från den här tiden. Som P. C. Jersilds Grisjakten och Lars Gustafssons Familjefesten. Den påminner också en del om Myrdals egen film Myglaren.

Karriär är till sina delar fast i sin tid. Ett avsnitt om en östtysk politiker kan vara svårbegripligt för dagens läsare. Men jag tyckte ändå romanen höll bra. Och det finns stycken som kändes aktuella som när en av bokens personnager pratar om att man måste "överge det korta perspektivet värderingar" i samband med att ett par flyktingar utlämnas.

Det tidsbundna är inte enda anledningen till att denna roman inte har överlevt på samma sätt som Samtida bekännelser av en europeisk intellektuella och Barndom, romanerna Myrdal skrev före och efter Karriär. Det är en betydligt mer svårläst roman. Stora stycken av boken är skrivna som långa fiktiva politiska resonemang. Vilket å andra sidan också gör den olika det mesta annat man kan läsa.
Och Myrdal varierar det med lite mer lättsmälta skildringar. Som ett där de besöker författaren K. G. Ossiannilsson.
Allt som allt så vart jag fortfarande rätt så förtjust i boken.

Läsaren av de tidiga Skriftställnings-volymerna kommer att känna igen flera fraser från dessa. Bland annat från ett av mottona till vår kalender.

Skriftställning 10 finns tyvärr inte på Runeberg. Men det gör Karriär.
Detta kapitel om ett frisörsbesök är ett av romanens mer lättlästa.

Inga kommentarer: