tisdag 22 december 2015

Ett femtiotal

"Lagom till jul (frid på jorden och människorna en god vilja) gavs amerikanska djurskyddsföreningens årliga hedersmedalj åt en legionär i Franska främlingslegionens trettonde Demie Brigade. Han hade burit bort en trött åsna ur stridsområdet och därmed givit bevis på sitt goda hjärta och sin stora medkänsla. I telegrammet stod ingenting om vad som hänt med de trötta människorna. Det är också utan större betydelse. Häng dem, spräng dem, skjut dem och tortera dem. Lägg svält och förtryck därtill. Krydda med vackra ord och stora ceremonier. De tål."
ur "Den perversa djurvänligheten" av Jan Myrdal

Ett femtiotal av Jan Myrdal gavs ut i serien gidlunds/KRITIK 1972 som en av de tre första böckerna i serien (de andra två var en samling med svensk socialistisk litteraturkritik och Lars Gustafssons Kommentarer). Den innehåller texter Myrdal skrev på 50-talet. Myrdal hade debuterat på 50-talet men hans stora genombrott kom först i början av 60-talet. ("Sextiotalet hade för mig varit en obehaglig period av beröm." som Myrdal skriver i förordet till Skriftställning 5.) Under 50-talet låg han så att säja i ofas med tidsandan. Femtiotalet i titeln är ett annat än det officiella.

Ett femtiotal innehåller artiklar, noveller och dikter. Här finns teman Myrdal kommer att utveckla senare. Det är en bra samling. Och verkar ha varit populär när den kom ut. Så jämför till exempel Ivar Lo-Johansson sin bok Statarskolan i litteraturen med den i en intervju. Den kom ut i en pocketutgåva för några år sen. Som fortfarande finns att köpa på nätet.
Den finns också på Runeberg. Några av de bättre texterna är:
En liten historia
Novell.

Det radikala och det mänskliga
Om humor och medmänsklighet.

Dagsmarscherna
Dikt.

En berättelse om Heinz som sköts i fälttåget andra år

Eulenspiegel, en gycklare?

Det funktionella avträdet
Myrdal argumenterar för att det asiatiska avträdet, med hål i golvet, bör ersätta den underlägsna europeiska toalettstolen.

Inga kommentarer: