måndag 13 juli 2009

Blade Runner och Voight-Kampff-testet


I den roman av Philip K. Dick som från början hette Do androids dream of electric sheep (Androidens drömmar) men som i senare utgåvor brukar heta Blade Runner så finns det ett test för att ta reda på vilka som är androider. Voight-Kampff-testet. Att detta test är det enda sättet för huvudpersonen Rick Deckard att avgöra vilka som är människor och vilka som bara utgör sej för att vara människor får en något otymplig förklaring i boken. Men sånt får man ta om man ska läsa Philip K. Dick.

Testet går ut på att Dekard mäter den svarandes reaktion på ett antal frågor. Nästan alla frågorna har att göra med djur. Plånböcker av kalvskinn, råa ostron och björnfällar. Om man är människa reagerar man med stark avsmak på dessa saker.

I den framtida värld Androidens drömmar utspelar sej i så är det ont om djur. Att ha ett levande djur är höjden av status. Deckard själv har ett elektriskt får som han låtsas mata varje morgon för att lura grannen att han har ett riktigt djur. Och detta elektriska får finns ju redan i originaltiteln.

Som bekant finns det emellertid en filmatisering vars titel slagit ut romanens riktiga. Ridley Scotts film Blade Runner har kvar Voight-Kampff-testen. En v de första scenerna i filmen är med ett sådant test. Här dock utan djurfrågor. En senare scen där Rachael tar testet är taget direkt från boken. Men något förkortat. Dock spelar djuren inte fullt lika stor roll i filmen. I boken tar androidernas grymhet framförallt formen av grymhet mot djur.

Deckard blir i boken nästan ilurad att en människa kört på testet. Istället är det en ny form av android som inte själv vet att hon är android (ett återkommande tema hos Dick). Testet fungerar. Men om vi, läsarna av boken, skulle ha fått ta testet så hade vi säkert misslyckats. Inte tillräckligt upprörda över tjurfäktningar eller att humrar kokas levande. Och vi skulle bli indragna.

3 kommentarer:

snowflake sa...

Såg du programmet om hur filmen gjordes? Det var mycket intressant. Och vi ska vara väldigt glada att den inte heter Dangerous Days. :-)

Petter sa...

Nej tyvärr.
En av P.K.Dicks arbetstitlar var The Killers are among us! cried Rick Deckard to the Special Man.
Med den titeln hade filmen blivit en succé.

snowflake sa...

*skrattar* Yeah!