söndag 12 juli 2009

Gröna Lyktan


Gröna Lyktan (Green Lantern) är en serie som på senare tid fått en del uppmärksamhet pågrund av en kommande filmversion. Ryan Reynolds ska visst spela den grönklädde besmyckade hjälten.

Serien skapades 1940. Då var den ring Gröna Lyktan bar av magisk natur. Tidningen las ner efter att par år. När serietidningar började bli populära igen så var Gröna Lyktan en av de figurer som återupplivades och gjordes om. Nu fick ringen och dess krafter en "vetenskaplig" förklaring. Hal Jordan får ringen av en döende rymdvarelse. Rymdvarelsen ingick i en galaktisk poliskår.

En av författarna till den första versionen av serien (och på början av den andra) var Alfred Bester. Bester berättar om sitt serietidningsskrivande i den självbiografiska essän "Science Fiction och jag". "Manuskripten var vanligen en märklig blandning av science fiction och gangsterhistoria." Hans redaktör vill i en dialo han återger att han ska vara mer originell och realistisk. Och föreslår att de snor en idé från en H. G. Wellsnovell. Det går utför därifrån: "Sedan har vi någras rutor där han blir grön och slår sönder saker och skriker: 'medicinen kan inte längre rädda mig! RADIUMET FRÄTER SÖNDER MIN HJÄRNA!! JAG BLIR GALEN, HA-HA-HA!!!' Vad sägs om den dramatiken?"

Det fanns en Green Lantern & Green Arrow-serie på 70-talet gjord av Neil Adams och Dennis O'Neill som handlade om olika samhällsfrågor. Gröna Pilens sidekick börjar ta heroin och sånt. Men annars har de flesta halvt minnesvärda serier om Gröna Lyktan rört den här galaktiska kåren han tillhör.

Planetary, skriven av Warren Ellis och tecknad av John Cassaday, är en serietidning där hjältarna är det fantastiska arkitekter. Serien undersöker grunderna till superhjältegenren. Monsterfilmer, pulphjältar och då superhjältarna själva. I Planetary 10: "Magic & Loss" så hittar Elijah Snow tre artefakter. En mantel, ett par guldarmband och då en lykta. Numret återberättar kärnan av tre av de mest populära serietidningshjältarna. En är en version av Gröna Lyktan.
Vi får bevittna hur en rymdvarelse blir initierad i en kår liknande Green Lantern Corps. En annan rymdvarelse gjord av virvlande mörker (i Gröna Lyktan är kårens ledare istället små blå gubbar, Planetarys version är både koncentrerad och förbättrad) håller ett tal om rymden första polis: "To light his way, he wore a lamp. Whose element glow a perfect blue. His was the light of reason. The light we should have shone upon that world. But living worlds are many and we are yet too few." Nästa sida visar en stor mängd olika rymdvarelser. Alla med blå lyktor.

Alan Moore skrev ett par Gröna Lyktan-serier (samlade i DC:s universum Klassiska serier av Alan Moore) som skildrar underliga utomjordiska Gröna Lyktor. En av dem är en varelse i en värld utan ljus. Vilket ställer till problem för henne som ska värva honom. Då ringen sänder ut konstruktioner av grönt ljus. Och den blivande Gröna Lyktan inte vet vad ljus är.

Den bästa av Alan Moores Gröna Lyktan-historier finns i två Swamp Thing-nummer (i albumet Swamp Thing: Reunion). Den skildrar en Gröna Lyktan på en värld där den intelligenta rasen är av växtriket. Han tvivlar på sitt kall.Bilden till vänster är en sida från serien. Ritad av Rick Veitch.

Inga kommentarer: