måndag 13 juli 2009

Fransk tematrio


Lyran hr idag, apropå att det är dagen innan Bastiljen äntras, en Tematrio med franskt tema. Tre franska favoriter:

Tjuven av George Darien
Denna anarkistiska äventyrsroman om en yrkestjuv kom ut första gången 1897. Få la märke till den när den kom. Men sen dess har den med hjälp av fans som Alfred Jarry och André Breton blivit en mindre klassiker.

Zazie av Raymond Queneau
Lär vara den första franska romanen skriven på talspråk. En aspekt som lite försvinner i översättningen.
Men denna roman om en odräglig ung flicka som hälsar på sin morbror i Paris är även i översättning en av de roligaste böcker man kan läsa. Den ständigt svärande Zazie är enbart intresserad av att åka i Metron. Den är tyvärr stängd pågrund av strejk. I stället ställer hon till oreda vart hon än går. En försäljningssuccé när den först kom 1959.

Hösten i Peking av Boris Vian
Dagarnas skum av Boris Vian hyllas ständigt. Och det med skäl. Men hans Hösten i Peking (som varken utspelar sej under hösten eller i Peking) är också väldigt bra. En absurd berättelse om ett järnvägsbygge. Om vännerne Anne och Angel och flickan Rochelle. Med märkliga motton och Passager där berättaren riktar sej direkt till läsaren:
"Nu är det dags att stanna upp ett slag, för berättelsen kommer att bli tilltrasslad och få normala kapitel. Man kan förstå varför: vi har redan en flicka, en söt flicka. Det kommer att dyka upp andra, och ingenting kan få någon varaktighet under såna förhållanden. Otvivelaktigt vore det oftast lyckligt om det inte vore så; men det måste bli sorgligt när flickor är med i spelet; inte så att de älskar det sorgliga - säger de åtminstone - men det följer de i spåren."

5 kommentarer:

Klotho sa...

Boris Vian verkar lockande.

Petter sa...

Boris Vian är väldigt bra. Dagarnas skum och Hösten i Peking är bäst.
De andra är bara absurt roliga. (Vilket i och för sej räcker rätt långt).

lazy sa...

Låter definitivt som böcker att kolla upp när jag nästa gång lyckas ta mig till biblioteket. En vana jag borde lägga mig till med igen... (Handlingen i Zazie låter som om det kunde vara handlingen i en manga - upplagt för trevligt förvirrade korskulturell läsning.)

Petter Malmberg sa...

Louis Malles filmatisering av Zazie innehåller en scen där Zazie jagas av en ful gubbe. Något som Malle gör som en fars med Keystone Cops.
På nåt sätt känns det rätt manga.

Konungen sa...

pekingboken är ju grym!!!
bra blog i dag på min ära
nu ska jag lyssna på cornelis på hotellet
¨ärr han från sundvall kanske