tisdag 7 juli 2009

Sam Peckinpahs Stålmannen


Sam Peckinpah blev på mitten av 70-talet erbjuden att regissera Superman - The Movie och lär ha varit nära att säja ja. Tanken på att Peckinpah, känd för sina våldsamma westerns, skulle göra en Stålmannenfilm kan tyckas absurd. I går var denna Peckinpahs Stålman som aldrig blev av ett tema på twitter med taggen #peckinpahsuperman startad av Chris Sims som har Chris's Invincible Super-Blog. Bland hans varianter fanns: "BRING ME THE HEAD OF ALFREDO MXYZPTLK" och "Lois dies, but instead of turning back time, Superman and Ernest Borgnine just go apeshit on a bunch of banditos".

Men om Peckinpah låter som ett udda val till att regissera Stålmannen (fast kanske inte så mycket mer udda än Kevin Smith, som ett tag skulle ha regisserat den senaste Superman) så var de filmer han hade gjort fram till dess (detta ska ha varit efter Bring me the head of Alfredo Garcia) i huvudsak revisonära varianter av populärgenrer. Peckinpah hade nog kunnat få ut en del nytt ur materialet. Senare har också serieskapare som Frank Miller och Alan Moore gjort intressanta saker med karaktären.

Alfred Bester var från början anställd för att skriva manus till Superman. Han ville fokusera mer på Clark Kent. Bester ersattes av han som hade skrivit Gudfadern. Alltså inte filmen, utan den erkänt usla romanen.

En Stålmannen-film med manus av Alfred Bester och regisserad av Sam Peckinpah (även om Peckinpah när Bester var involverad redan var ute ur bilden) skulle ha varit något att se.

Inga kommentarer: