tisdag 20 december 2011

Lucka 20 - Det sällsamma djuret från norr och andra Science Fiction-berättelser av Lars Gustafsson


Lars Gustafssons tredje novellsamling Det sällsamma djuret från norr är som undertiteln säjer en bok med Science Fiction-berättelser. Den science som finns i Gustafssons science fiction är filosofin. Flera av de klassiska sf-temana används - fördubblingar av personer, odödlighet, intelligensförstärkare. Berättelsen om den sistnämnda är den enda som uttalat utspelar sej i Sverige.

Åtta rymdlorder, som egentligen är en rymdlord, berättar historier för varandra. Under bokens gång kommer deras rymdskepp nära en meteorskur - "Våra berättelser har redan börjat ta färg av störningarna". De senare novellerna blir mer romantiska och sagoaktiga.

Rymdlordernas språk är gammeldags på ett sätt som nog kan irritera en del läsare. Själv uppskattar jag det och kontrasten mellan den torra tonen och det fantastiska innehållet berikar boken. I efterordet - "En not oms pråk och stil" - skriver Gustafsson att han bland annat lät sej inspireras av Olaus Magnus med sin "säregna, mycket renässansartade rubrikstil, med sådana titlar som 'Om ringar som vintertiden te sig på himlen samt om deras verkningar'".

En senare författare som starkt påverkat flera av novellerna är Stanislaw Lem, som också nämns i texten. Det sällsamma djuret från norr finns utgiven tillsammans med den mer Borges-inspirerade Förberedelser till flykt (1967) i Fantastiska berättelser.

Inga kommentarer: