söndag 11 december 2011

Svenska framtider från förr - Besökarna av Birgitta Stenberg


Lustigt, såg jag inte fler kineser på T-Centralens perrong. Och när jag steg av vid Hötorget mötte jag ett par stycken son steg på vagnen. De hade en behaglig lukt av cederträ, tyckte jag. Österns romantik. Kanske hade de kommit för att studera vår tunnelbana."Besökarna" är en novell från 1971 av Birgitta Stenberg (mest känd för den självbiografiska romanen Apelsinmannen). Den är berättad i dagboksform. En dag märker hjältinnan att det är en massa kineser på stadens gator. De turistande kineserna kommer i miljoner till Sverige. "Efter vad kinesspråkiga DN skrev lite försiktigt i går - det stod faktiskt inget om det i den svenskspråkiga upplagan, det log vi åt - så kommer Sverige att i framtiden aldrig att ha färre än tjugo miljoner besökare från Kina boende här." Besökarna är alla klädda likadana och alla lika artigt tystlåtna.
Det inrättas ett nytt institut, Försorgen, för att ta hand om de kinesiska besökarna. Huvudpersonen får ett jobb på Försorgen. Hon lägger märke till att hon börjar att uttrycka sej i Försorgens stil.

Stenbergs novell får mej att tänka på en som Jack London skrev 1910 - "The Unparalleled Invasion". Den utspelar sej på 1970-talet , alltså då "Besökarna" skrevs, när kineserna gått och blivit en halv miljard många. Kineserna börjar utöka sitt rike genom att helt enkelt bosätta sej på sina grannområden. Sen följer soldater, sen ockupation. Men det är genom att de är så många, snarare än genom militär styrka, som deras invasion alltid lyckas. Tills de börjar hota Europa. Som utvecklar ett biologiska vapen som dödar alla kineser.
Efter en tio år börjar folk åter bosätta sej där Kina låg. En period av fred och välstånd följer och alla länder lovar att aldrig igen använda sej av de vapen som utrotade kineserna. Slutet gott, allting gott.

Också "Besökarna" slutar lyckligt. Två kineser flyttar in hos berättaren. Som blir med barn, de drar lott om vem som är fadern. De är lyckliga.

Stenbergs novell kan nog vara mer representativ för hur man såg på kineser i Sverige på 70-talet än den man får i reseböckerna om Kina.
"Besökarna" publicerades i Böckernas värld 3/71 och finns omtryckt i novellsamlingen Skurkar (jag har läst den i Böckernas värld, den skulle kunna ha omarbetats för novellsamlingen).

4 kommentarer:

Konungen sa...

coolt jue.
Jag har en wernströmbarnbok jag tänker på, men enligt wikipedia finns den inte

Petter Malmberg sa...

Jag hade förr en sf-bok av Sven Wernström. Men det var inte en framtidsskildring.
Han har emellertid skrivit en om en svensk socialistisk revolution. Den har jag inte läst.

Konungen sa...

det här är en dystopi för barn, men jag har googlat mig galen o det är nog en annan som skrivit den

Petter Malmberg sa...

Det finns en som utspelar sej på en ö, som en slags Flugornas herre, med en dos Strindbergs "Lycksalighetens ö". Den gick också som serie i Kamratposten. Det var en slags dystopi.