torsdag 29 december 2011

Sven Lindqvist får Jan Myrdals stora pris


Sven Lindqvist har fått Jan Myrdals stora pris. Kallat Leninpriset - "ett besynnerligt namn på ett litterärt pris" som Lindqvist säjer i en kommentar till Hallands Nyheter

Namnfrågan åsido är det ett rätt självklart pris - som att Bob Dylan skulle få Polarpriset. Myrdal Och Lindqvist debuterade ungefär samtidigt och har utvecklats parallellt, sysslat med liknande ämnen. Som att de bägge var för sej har gjort något nytt med resebokens form.

Lindqvist nämner i samma artikel på HN just två av Myrdals reseskildringar - "Myrdal har ju skrivit fruktansvärt mycket. Allt är inte bra, men en del är otroligt bra. "Kulturens korsväg: en bok om Afghanistan", är ett litet underverk. Och "Sidenvägen", för att ta ett annat exempel. Sedan har han gjort många dumheter också, saker som inte är hållbara i dag."
Lindqvist har själv skrivit böcker om både Afghanistan och Kina (som Sidenvägen handlar om).

Det är det andra sexsiffriga priset Lindqvist får i år (det ska löna sej att vara radikal), i januari tilldelades han Ivar Lo-priset. Något jag uppmärksammade med en topplista med Lindqvists 5 bästa.

(uppdatering 3 jan: Lindqvists ifrågasättande av prisets namn hindrar inte att man i Svenska Dagbladet kritisera honom: "Han tar, visar det sig, med glädje emot en belöning som uppkallats efter hans partivänners bödel." - Magnus Ljunggren, som skrivit artikeln, nämner inte att Lindqvist sagt att han tycker priset borde hetat något annat.)

Inga kommentarer: