torsdag 8 december 2011

Svenska framtider, lucka åtta - Skeppet i Kambrium

Kuratorn skulle säkert komma i morgon. Den skulle be honom börja författa igen, citera gynnsamma recensioner av hans första novellsamling (baserad på stulna idéer från böcker han mindes sig ha läst). Den vägde över 300 kilo så han kunde inte gärna kasta ut den.
De ville ha honom dit, för de visste att det plågade honom.

Flera svenska framtidsskildringar utspelar sej utanför Sverige. Som Skeppet i kambrium - Bertil Mårtenssons andra roman från 1974. Som utspelar sej i London. Fast London är inte det riktiga London utan en kopia. Något vår hjälte John Fernström (en svenskättling) börjat ana.

Anledningarna till att romanen utspelar sej i ett falskt London och inte ett falskt Stockholm (Gamla stan hade passat bokens atmosfär bra) är flera. Den svenska science fiction-publiken var liten och Mårtensson riktade in sej på en internationell publik. Boken ska först ha skrivits på engelska. Och så är den, vänligt uttryckt, kraftigt påverkad av engelska och amerikanska förlagor.

Mårtensson tillägnar boken tre SF-författare: Clifford Simak, Philip K. Dick och Brian Aldiss. Att hjälten insett att världen är falsk är ett tema framförallt Dick använde sej mycket av.

Det är en rätt underhållande bok. Även om den tappar lite i slutet. Fejk-London fungerar som egentlig huvudperson vilket gör att det inte gör så mycket att John Fernström är lite fyrkantig.

Skeppet i kambrium gavs ut som nummer 9 i Askild & Kärnekulls science fictionserie.

Inga kommentarer: