fredag 6 mars 2009

De tio bästa ukronierna

För att Adolf Hitler ska kunna bli en prisbelönad sf-författare med Hakkorsets herre krävs ju att andra världskriget och det där inte blir av. I första upplagan av Norman Spinrads Iron Dream tecknas världen i vilken romanen utgavs och hur den avviker rätt hastigt. När boken skulle ges ut i Västtyskland blev den, eller höll på att bli, förbjuden. Norman Spinrad blev irriterad på de socialistiska grupper som såg detta som ett maktens övergrepp och la till ett längre förord där Sovjet pågrund av att Nazityskland aldrig blev av växt sej starkt och ont (Spinrad verkar ha varit i tron att Västtysklands vänsterradikaler var Sovjetvänliga).

Böcker som tar avstamp i en historia som är annorlunda än den faktiska kallas för ukronier eller ibland alternate history. De kan utspela sej i en värld Tyskland vann Andra Världskriget eller som i Philip José Farmers "Efter King Kongs fall" i Efter King Kongs fall i en värld där King Kong var en dramadokumentär.

En lista med de bästa ukroniromanerna:

L. Sprague de Camp - Om mörkret faller
Äldsta boken på listan. En bok i samma stuk som Mark Twains En yankee vid Kung Arthurs hov. Fast här romarriket i början av dess fall. Liksom i Twains bok är det slutet som gör romanen.

P.K.Dick - Mannen i det höga slottet
En av Dicks bästa romaner.

Gordon Eklund - All times possible
Om ett kommunistiskt USA

William Gibson och Bruce Sterling - The Difference Engine
Steampunkklassiker

Scott Mackay - Orbis
Etablerar med lätt hand en egentligen fullkomligt löjlig premiss.

Michael Moorcock - The War Lord of the Air
Skriven som en pastisch på det sena 1800talets fantastiska romaner. Presenterad som en roman från 1904 om en man som vaknar upp i det framtida 1973 (det år som boken är skriven). Denna framtida värld är både lik och olik vår egen. En av de böcker som tas upp i Eric S. Rabkins The Fantastic in Literature.

Alan Moore och Dave Gibbons - Watchmen
Alan Moore är en av många författare som påverkats av Moorcock.
Watchmen är kanske inte egentligen en roman, snarare ett seriealbum, men om den kan finnas på New York Times lista över romaner så kan den väl finnas här.

Kim Newman - Anno Dracula
I Kim Newmans annodraculavärld så är det Bram Stokers Dracula som är en ukroni. En fantasi om en värld där Dracula blev besegrad och inte, som i verkligheten, gifte sej med den engelska drottningen och tog över världen.

Christopher Priest - The Separation
Använder det ukrona greppet på ett mer litterärt vis.

Norman Spinrad - The Iron Dream

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nämen, du tog ju inte med "40 "lyckliga" år" av Gunnar Bernstrup & Jörgen Westerhov, en underbar kontrafaktisk roman om ett grått & dystert kommunistiskt Sverige i omvälvningens & befrielsens ljusa tid 1989! Har du fortfarande inte läst den? Gör det.

Anonym sa...

Såna här listor kommer alltid med caveatet att bara de böcker man läst (eller låtsas ha läst) kan vinna en plats.
Bernstrup/Westerhovs ukroni är säkert ett mästerverk. Den är ju omtalad. Men ännu har min beläsning ett hål där "40 'lyckliga' år" borde vara.

Anonym sa...

kontrafaktisk! kontrafaktisk! Nåja. Nej, den är verkligen inget mästerverk, mycket träigt och mallbundet skriven. Personskildringarna är skojigt stela och parodiskt typiska. men den är rolig. Och får mej tänka på en annan verklighet, om vi nu _hade_ haft en socialistisk revolution i Sverige... och blivit en del av det realsocialistiska östeuropa, hur hade någon som inte var en dryg gubbe och kompis med Stellan Sundahl och Jaques Werup beskrivit perioden?

Anonym sa...

Ukronier (ukronier) kan vara intressanta även om de inte är bra.
Så vitt jag vet finns det ingen där Sverige genomgår en socialistisk revolution.
I Leif Ekenbergs 1985 blir Norrland socialistiskt medan resten av Sverige är en totalitär stat. Men det är en framtidsskildring.
Har dina egna ukroni-planer lagts på is?