fredag 20 mars 2009

Grant Morrison ska skriva en uppföljare till Watchmen


Det finns en del intressant i CBRs intervju med Grant Morrison. Merparten av intervjun handlar om Seaguy vars två sista böcker nu efter mycket om och men ska komma ut. Den första mini-serien ritad av Cameron Stewart tillhör det bästa Morrison skrivit. Serien hade något lekfullt europeiskt över sej som en Johan och Pellevin för det nya millenniet.

Morrison kallar serien för sin Watchmen (eller möjligen bara den senare allvarligare delen av det kommande verket). Hans relation till Alan Moore (som skrev Watchmen har varit delvis rätt antagonistiskt. På senare tid har han som i Seven Soldeiers-projektet tagit den mooreska tjuren direkt vid hornen. Ska han nu börja trä på den en klänning?

Bland de andra projekten nämner han en bok som ska utspela sej på "Earth-Four" en värld befolkad av Charltonkaraktärer. Förr brukade DC Comics låta seriefigurer från kompanier de köpt upp möta seriefigurer från de andra uppköpta eller egna fiktiva universa mötas. Då förklarades det att de bodde i en egen dimension. En dimension befolkasdes av Charlton-karaktärer. Watchmen var från början menat att skildra dessa Charltonfigurer: Captain Atom, Peacemaker, Question, Blue Beetle men planerna ändrades. )Istället kom boken att befolkas av analoger till Charltonkaraktärerna vilket Alan Moore har sagt var när skrivandet lossnade på riktigt.

Nu har de återinfört de olika dimensionerna och Grant Morrison ska skriva serier om en del av världarna. Bland annat då Charlton-världen. "I've decided to write it like 'Watchmen'. (laughs)"

I Superman Beyond 3D kom första smakprovet på hur >Morrison skriver Watchmen-karaktärerna. En blåhudad Kapten Allen Adam var med i serien. Denna Doktor Manhattan-analog (och doktor Manhattan var en Captain Atom-analog vilket gör Captain Allen Adam till en analog av en analog) tog droger för att dämpa sina krafter, sitt medvetande.

Många har sett idéen med en Watchmen uppföljare som hädisk och bland annat jämfört det med att göra en Moby Dick II. Men det finns redan Wind Whales of Ishmael där Ishmael direkt efter slutet på Melvilles bok blir hämtad till den fjärran framtiden där han bekämpar flygande evolutionerade valar. Denna roman av Philip José Farmer har knappast förstört den andra tjockare boken om Ishmael.

Och en direkt fortsättning på Watchmen lär det ju inte bli. Men det ska bli intressant att se hur nära Morrison vågar gå i denna hans senaste uppgörelse med Moore.

Inga kommentarer: