tisdag 17 mars 2009

Jean Ritchie och Shady Grove



"Shady Grove" är till melodin en (lätt förenklad) variant av "Matty Groves". Detta är knappast något som man hade behövt berätta för Jean Ritchie. Inte bara har hon spelart in en mer direkt variant av denna Child Ballad numro 81 ("Little Musgrave") hon är också expert på just hur gamla ballader får nyare amerikanska versioner. De flesta av de kvinnor som sjungit in ballader av det slag som Jean Ritchie gör brukar ha spelats in av sångsamlare. Jean Ritchie samlade själv in ballader och skrev böcker om ballader. Som särskilt uppehöll sej vid Child Balladerna.

Men slutet av "Shady Grove" har ett parti som är taget ur bridgen till "Fly around my blueeyed girl" (bland annat på Kristin Hershs album Murder, misery & then goodnight.

Annars är den som en mini-version av "Matty Groves". Och om det finns en del bra versioner av "Matty Groves" som Joan Baez live-version så tenderar de vara mycket långa. Så där har "Shady Grove" en fördel.

Texten är dock roligare i Child Balladen. Grove-et i "Shady Grove" är lånat från "Matty Groves" men annars har det mesta av texten försvunnit. Som i den äldre balladen berättar om en fin dam som är otrogen sin make med Matty Groves: Den äkta mannen kommer hem och hittar sin maka med Matty Groves och säjer: "How now, how now, my bully boy, how do you like my sheets?/And how do you like your fair young bride who lies in your arms asleep?/Who lies in your arms asleep? /", medan Matty Groves svarar: "Oh it's very well I like your bed and it's fine I like your sheets/But it's best I like your fair young bride who lies in my arms asleep/Who lies in my arms asleep". Och då det där var fighting words på den tiden så dödar maken Matty Groves.

"Shady Grove"-versionen ovan må ha en viss brist på mord men är annars väldigt vacker. Klippet är från ett avsnitt av Rainbow's Quest ett folkmusikprogram med Pete Seeger som värd. Det finns mer från programmet på youtube. Bland annat en version av "Jenny Jenkins" ("Jenny Jansson") där Jean Ritchie rimmar på olika färger. Med orange som final.

Jean Ritchie har även skrivit egen musik. Bland annat "Nottamun Town" vars melodi Bob Dylan stal till "Masters of War". Hon framträder mer sällan nuförtiden, med ålderns rätt - hon är 86 år - men har inte slutat spela.

Inga kommentarer: