måndag 23 mars 2009

Den Bulgariska Statstelevisionens och -radions kvinnokör


Ett av de uddare succéerna för indielabeln 4AD var 1986 år album Le Mystère des voix bulgares med vad som internationellt hette Bulgarian State Television Female Vocal Choir. Ensemblen hade startats i början av 50-talet och sjöng bulgarisk folkmusik. Det var egentligen inte genuin folkmusik då dess repertoar utgjordes av folksånger för en stämma omgjord till modern körmusik. Utövarna rekryterades dock från byar i Bulgarien och var traditionella utövare av den bulgariska sångtraditionen.

Skivan blev en mindre succé och namnet Les Mystère... kom att bli körens namn utrikes. Den första samlingen följdes upp med en liveinspelning och ytterligare en volym arkivinspelningar. På Le Mystère des voix bulgares II fanns inspelningar från 1957-1985.

Tre solister i kören bildade en egen grupp och spelade bland annat in en skiva med Kate Bush. Det kraftfulla soundet hos kören gjorde att musiken ofta användes i film och television. Temat till Xena är till exempel dem.

De klipp som finns på youtube visar väl inte riktigt hur bra de bulgariska tanterna kunde (och kan) låta när de är som bäst som i skämtvisan "Di-li-do" men det nedan är väl någorlunda.

Inga kommentarer: