måndag 3 oktober 2011

10 bra tyska skivor


Med anledning av Tysklands nationaldag:

Blixa Bargeld - Auftragsmusik Film- und Theatermusiken
Skiva av Neubauten-sångare med musik till en uppsättning av en Bernard_marie Koltes-pjäs och en film. Bägge från 1994 (albumets engelska titel är Commissioned Music)
Bästa spår: "Somewhere over the rainbow" (eller snarare så vet jag inte vilka av de andra instrumentala spåren som är vilkq)

Einstürzende Neubauten - Fünf auf der oben offenen Richterskala
Neubautens fjärde album från 1987 är industriblues när den är som bäst.
Bästa spår: "Morning Dew"

Einstürzende Neubauten - Silence is sexy
Neubauten har fortsatt att hålla en hög kvalité genom åren. Den här kom år 2000. Albumets sista låt "Total Eclipse of the Sun" och Bonnie Tylers "Total eclipse of my heart" är en mash-up waiting to happen.
Med två Einstürzende på listan och en Blixa kanske det blir lite för mycket Neubauten men å andra sidan så lider de flesta listor av en viss Einstürzende Neubauten-brist.
Bästa spår: Musentango

Faust - The Faust Tapes
Bästa spår: Hela albumet är ett enda långt spår, viel avant-garde.

Die Haut - Headless body in a topless bar
Jag brukar bara spela halva den här. Den halvan jag inte brukar spela är instrumental. Men bra. Andra halvan har gästvokalisterna Nick Cave, Mick Harvey, Kid Congo Powers och Anita Lane.
Bästa spår: "Sad dark eyes" (med Harvey på sång)

Der Himmel über Berlin. Original Musik aus dem Wim Wenders Film
"DIE HELDEN MEINE GESCHICHTE SIND ENGEL. RICHTIG ENGEL! WARUM AUF NICHT?" (Hjältarna i min berättelse är änglar. Just det, änglar! Och varför inte?) - Wim Wenders i innerkonvolutet.
Soundtracket till Himmel över Berlin. Med instrumental musik av Jürgen Knieper. Samt tidigare utgivna poplåtar av Laurie Anderson, Nick Cave & The Bad Seeds och Crime & The City Solution. De två sistnämnda banden var berlinbaserade när filmen gjordes. I en scen i Himmel över Berlin så sjunger Solveig Dommartin, som spelar den kvinnliga huvudrollen, med i låten "The Carny" med Nick Cave & Dom men hennes nynnande är tyvärr inte med på skivan.
Bästa spår: "Lied vom Kindsein"

Kastrierte Philosophen - Between Shootings
Bästa spår: "One of these days"

Dagmar Krause - Supply & Demand
Bästa spår: "Supply & Demand (The trader's song)" ("Jag vet ej, vad en människa är,/bara priset jag vet." (övers. E. Leisner))

Gisela May - Gisela May singt Brecht
Den här får representera Östtyskland. Liksom Krauses skiva är det tolkningar av Brechtlåtar.
Bästa spår: "Zu Potsdam unter den Eichen"

Slapp Happy - Acnalbasac Noom
Spelades in 1973, från början med titeln Casablanca Moon. Skivbolaget sa nej till den versionen och den kom ut i en omproducerad variant med stråkar och sånt. Och som lät som mycket annan progressiv musik från den tiden. Några år senare släpptes den här ursprungsversionen - som har en mer omedelbar ljudbild och i en bättre värld hade varit en av de klassiska banbrytande rockskivorna.
Bästa spår: "A little something"

Tidigare års tysklandsfirande:
10 bra tyska romaner
10 bra tyska filmer

Inga kommentarer: