torsdag 6 oktober 2011

Svenska Akademien har utdelat årets Nobelpris

"Svenska akademien har utdelat årets Nobelpris till aderton svenska författare som önskar vara anonyma."

Så skriver Tage Danielsson i det "Andra tankeexperimentet: Saker som lätt kunde ha hänt i Tankar från roten. Det första tankeexperimentet är att världspolitiken utspelar sej i Norden - Danmark är U.S.A. (med den norska militanta organisationen De rågblonda pantrarna), Sverige Sovjet och det röda Lapplands ledare simmar tvärsöver Torne älv.

Det tredje tankeexperimentet är att män är kvinnor och vice versa (det bästa man kan säja om den är att den åtminstone är rätt kort - vissa saker åldras sämre än andra)

Jag har boken i Samlade Tankar från roten som också innehåller senare och sämre tankar. Bland annat en hyllningsdikt till Alva Myrdal. Men ursprungs-Tankar är rolig och innehåller charmiga illustrationer av Per Åhlin. Och tanken: "Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg i tennis."

5 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Ännu en bok man kanske borde läsa om...

Spiring sa...

Just den boken, i pocket, var den första present jag gav den blivande fru Spiring när vi höll på att lära känna varandra. Vilket om inte annat säger att jag för 13 år sedan förmodade att Tage Danielsson var vägen till en kvinnas hjärta.

Petter Malmberg sa...

Spiring: Jag har också pocketutgåvan.
Det finns säkert sämre sätt att ta sej fram dit.

Pierre Gilly: Åtminstone själva Ur-"Tankar från roten" håller bra. Och det finns bitar i de senare som är bra.

Spiring sa...

Det slog mig just att Tage Danielsson-citatet borde anspela på Nobelpriset 1974, då två av just de aderton fick det. Men eftersom boken är utgiven 1974, så måste väl just de raderna lämnats in till tryckeriet i flygande fläng? Eller också kunde Tage se in i framtiden. (Eller också tillkännagavs Nobelpristagarna i godare tid på den tiden.)

Jo, jag vet att tidningar skrivs, trycks och distribueras med kort varsel, men har fått för mig att böcker brukar kräva lite längre planering. Eller brukade.

Petter sa...

Jag har också funderat på om det kan vara en kommentar till 1974 års nobelpris. Även om boken kom samma år. Det är ju möjligt han la in meningen i korrektur.

I innerfliken på "Furstarna" (1974) av Ivar-Lo Johansson citeras en journalist att "Det har...spekulerats om ett svenskt Nobelpris snart igen. Det är naturligtvis Ivar-Lo som ska ha det"

Så Danielsson skulle kunna ha fått idén från de spekulationerna.
Eller så är det bara en lycklig slump. Som inlägget strax innan detta.