måndag 10 oktober 2011

King Vampire och And then reality kicks in - två nya Love and rockets-berättelser av Gilbert Hernandez


Liksom i de två senaste numrena av Love and rockets. New stories så har Gilbert Hernandez med två tecknade serier som lite hör ihop i nummer fyra av det årligen utkommande seriehäftet. Den ena, "King Vampire", är en vampyrhistoria fylld av våld och blod och sex och sånt.

Den andra, "And then reality kicks in", är en lågmäld serie. Där vi möter Fritz, från High soft lisp, nu lite äldre, inte längre läspande, kanske mognare - i ett samtal ett samtal med en före detta pojkvän.

Kontrasten mellan serierna är lyckad. Tyvärr är vampyrrullen rätt seg trots att den har drag av både Sheridan Le Fanus Carmilla och Jean Rollins franska sexploitationsfilmer och får med det mesta man kan önska att en b-film om vampyrer skulle ha. Och den har rätt svaga teckningar, man ser att det är Gilbert Hernandez men det är som en Gilbert Hernandez som förlorat sina svart-vita färger i alltför många tvättar.

"And then reality kicked in" är bättre. Också teckningsmässigt. Här finns ett par rutor som påminner om fornstora Gilbert Hernandez.

Som vanligt är själva tidningen eller albumet utsökt utformat. Men trots omslagsbilden så är det också den här gången Jaime Hernandez och inte Gilbert Hernandez som står för den starkare delen av häftet.
Till skillnad från förra numret så passar Gilbert Hernandez' del bra ihop med broderns bidrag (som jag också kommer att skriva om här). Bägge bröderna Hernandez har gjort serier som vore passande farväl till personer som läsaren följt genom åren.

Inga kommentarer: