lördag 2 maj 2009

Anteckningar av Alfred Bester


Jag läste nyligen ellerströms volym med anteckningar och fragment av H. P. Lovecraft. Förlaget ska ge ut en serie liknande volymer med fragment skrivna av olika författare.
Detta kom mej att tänka på de anteckningar av Alfred Bester som finns i "Min privata science fiction-värld" (i Den Fantastiska Romanen 4, och jag har för mej också bestersamlingen Utjämnaren).
Anteckningarna är, liksom de flesta av Lovecrafts, utkast till noveller; romanidéer. Även om det bara är fem sidor anteckningar och de valts ut av Bester själv ur hans Citatbok. I bland kan man se likheter mellan de lovecraftska och de besterska anteckningarna. Bägga har idéer påverkade av André-expeditionen. Men många som den korta: "Mannen Med Tur. Tänk om tur är en fråga om etern eller solfläckar?" är ytterst Alfred Bester.
Min favorit av dessa Bester-fragment är detta:
"Hur vore det med en berättelse om en man som försöker fly från ett sjukhus eller ett mentalsjukhus...Vi hör gnisslet av en fil mot gallret...Han arbetar först försiktigt och sedan alltmer hämningslöst ända tills han inser att alla vet vad han håller på med och fullständigt ignorerar det. Varför?"

Inga kommentarer: