fredag 1 maj 2009

Viva Maria!


Ofta citerat är Jean-Luc Godards yttrande om att en film endast behöver en flicka och ett skjutvapen. Men ibland kan det krävas två kvinnor och en kulspruta.

I förordet till den svenska utgåvan av Rudi Dutschkes "fragmentariska" självbiografi Gå upprätt skriver Gretchen Dutschke-Klotz (Rudi Dutschkes änka) om hur Louis Malles Viva Maria! var Dutschkes favoritfilm och fick ge namnet till en inofficiell vänsterrörelse, ett nätverk för en tredje världen-solidarisk gruppering vid namn Viva Maria!-rörelsen. Och om hur denna fick ett stort inflytande på den utomparlamentariska vänster som Dutschke var en av ledarna för.

Dutschke blev, som människor som Dutschke tenderar att bli, skjuten 1968. Han som sköt honom hade blivit influerad av en smutskastningskampanj av Springerpressen. Dutschke evde fram till 1979 innan skadorna från attentatet slutligen tog hans liv.

Viva Maria! kom 1965. Den befinner sej i en rätt svag Malle-period, mellan mästerverken Zazie (1960) och Le souffle au coeur (1971). Den har nu kommit på svensk DVD från Studio S. Filmen blandar stilar Malle-vis i en rätt lättsam komedi.

I början av filmen får vi se Brigitte Bardots karaktär som en liten flicka utplacerande bomber åt sin engelskhatande irländske far. Detta ackompanjerat av en smörig berättande chanson.

När fadern dör går hon med i en kringresande vaudevilletrupp där Jeanne Moreaus karaktär är danserska, vilket Bardot också blir. Flera dansnummer följer. På resa genom sdamerika blir de, som så lätt händer, ledare för en revolution. Moreau-Maria uppeldar bönderna genom ett tal stulet från Julius Ceasar.

När väl revolutionen startar tappar filmen lite i fart och trots att kampen skildras med hjälp av slapstick blir filmen rätt lik många andra filmer. Den blandning av disparata element som finns i början av Viva Maria! överges något. Man märker även om den är rätt lättviktig att det är en film av Louis Malle. Nu var Malle rätt bra med det lättviktiga och filmen är väldigt undrhållande. Åtminstone till och med Moreaus tal.

Så köp, eller hyr, och se. Bilda sen en revolutionär organisation.