måndag 25 maj 2009

Magneto och Malcolm X


Spike Lee's upcoming MAGNETO bio-pic clearly isn't going to help matters
ur Ultimate Xmen 15 (skriven av Mark Millar)

I går kväll såg jag den sista halvtimmen av den tredje X-menfilmen.

Det verkade inte vara någon särskilt bra film. Men Ian McKellen lyckas verkligen ge en viss gravitas åt Magneto. Trots att han här är illa skriven. McKellen lär knappast sakna de här filmernas dialog när han nu gör Kung Lear och Onkel Vanja.

I filmerna omX-men har mutanterna bland annat stått som metafor för homosexualitet. Detta förstärkt av Ian McKellen som i intervjuer sagt att han som homosexuell sympatiserar med Magnetos syn på världen.

Oftast beskrivs serien och dess mutanter som en metafor för rasförtryck. I artiklar om X-men brukar Magneto och Professor X beskrivas som ideologiska motpoler. Som Martin Luther King och Malcolm X.

Direkta koppling mellan Magneto och Malcolm X i serien är ovanliga. Men i dessa artiklar fortsätter man att på detta sätt metaforiskt se Malcolm X som skurk. Och hävda att detta är progressivt.

Men serien liksom dessa artiklar skrevs och skrivs av vita liberaler. Dessa har tagit till sej Martin Luther King. Men Malcolm X och hans idéer kan fortfarande göra de lite illa till mods.

Inga kommentarer: