måndag 11 maj 2009

Chris Wares Quimby the Mouse - nu som tecknad film


På Kevin Churchs blogg BeaucoupKevin hittar jag denna animerade Quimby the Mouse-kortfilm. (Som kommer från ett avsnitt av This American Life där man också kan höra Joss Whedon sjunga en av sångerna från det sjungda kommentarspåret på Dr. Horrible's Sing-a-long blog-DVDn).
Kortfilmen bygger på Chris Wares strippserie och är animerad av John Kuramoto. Sången som ackompanjerar filmen är gjord av Andrew Bird.

Kevin Church jämför kortfilmen med ´de från den tecknade filmens guldålder. Och han kallar Quimby the Mouse för Anti-Itchy and Scratchy. Nu är ju Itchy and Scratchy en parodi på Tom och Jerry och liknande som går tillbaka till äldre källor.
Den som främst märks som påverkan för Ware här är George Herrimans Krazy Kat. Ware har formgivit albumutgåvor av Herrimans serie.

De serier filmen bygger på är de kallade "Sparky's best comics and stories" i Quimby the Mouse. Specifikt de där Quimbys motpartner är ett levande avhugget huvud.

Quimby the Mouse är nog min favorit av Wares böcker. Den samlar seriestrippar från Acme Novelty Library 2 och 4.
Här visar Ware sin riktiga styrka när han tar i sär skämtserien och sätter ihop den igen till en varelse som på ett plan är väldigt bekant men på andra sätt märkligt främmande.

Inga kommentarer: