lördag 23 maj 2009

Das weisse band - Haneke i svartvitt


Nog för att buropen och det med Triers film kan vara underhållande (som Jog skriver: "What're you gonna do now, Gaspar Noé? Hope you stepped up the game." I kommentarerna till inlägget finns också en kort men intressant läsning av Lucile Hadzihalovics Innocence) men bland filmerna som tävlar i Cannes så är Michael Hanekes Das Weisse Band (The White Ribbon) den som verkar mest intressant.
Jeanette Gentele skriver i Svenskan om den. Och menar att den borde få guldpalmen.
Det verkar vara en något udda film för att vara Haneke. Utspelar sej strax innan första världskriget i en tysk by. I svartvitt. Men åtminstone har han inte gått och börjat göra muntra filmer. (Även om en Haneke-komedi är något man skulle vilja se. Om man nu inte anser att Funny Games är en.) Barnmisshandel och mystiska dödsfall.
My new plaid pants har flera länkar till recensioner. Och citerar en där filmen beskrivs som till en del historielektion, till en del Village of the Damned. Village of the Damned är en sf-film från 60-talet byggd på en John Wyndham-roman. Där blonda barn, troligen till hälften rymdvarelser har ögon som lyser och allmänt dålig attityd. Man får anta att det inte är så där jättemycket rymdvarelser i Hanekes film. Men kanske illasinnade barn.
Kerstin Gezelius nämner skrämmande barn i sin artikel.

Uppdatering: Och Haneke fick Guldpalmen. "Välförtjänt" enligt Gentele som ju också menade att han borde få den i länken ovan.

Inga kommentarer: