söndag 10 maj 2009

Clannad 2


Clannad 2 är, som namnet antyder Clannads andra album. Det kom 1974 ett år efter deras första platta. Clannad var en irländsk syskonskara som på det första albumet hade spelat in en blandning av låtar på engelska ock iriska. Särskilt de iriska låtarna hade blivit en mindre succé, intresset för språket ökade på denna tid, och när uppföljaren kom var det inte bara med större andel låtar med obegripliga titlar utan det kom också ut på det irisk-språkiga skivbolaget gel-linn.

Clannad kom senare att bli kända för att blanda folkmusik med elektronica och jazzrock och annat som inte var så bra.
Clannad 2 finns ett musikaliskt experimenterande men det är mindre märkbart, tyglat av användande av mestadels traditionella instrument.
Albumet är ändå betydligt mer nydanande än den mer populära tredje skivan Dúlaman.

Ett sätt skivan ger ny energi till de gamla sångerna är helt enkelt att blanda olika sorters. Mer än någon annan Clannad-skiva är albumet komponerat just som ett album, balanserande musiken. Något folkmusikskivor inte alltid är så bra på.

För sej skulle By chance it was låta aningens mesig men mellan de två danslåtarna
Rince philib a coil och Rince Briotanach funkar den utmärkt.

Den blandning mellan finstämda sånger och rytmiska danser som finns på albumet finns ibland i själva sångerna. Som öppningsspåret An Gabhar Bán som så många sånger handlar den om en vit bock.

Och även om det experimenterande på skivan handlar mer om rytmer så bryter här in tidstypiska blandningar med spåret som inleder andra sidan: Dhéanainn Súgradh där efter halva låten trummor och elgitarr läggs till instrumenten.

Clannad 2 är ett av de bästa folkmusikalbumen.