måndag 15 augusti 2011

5 bra sydkoreanska filmer

Det är Sydkoreas nationaldag. De firar att japanerna åkte därifrån.

Birdcage Inn
Tidig Kim-Ki Duuk. Om en prostituerad som flyttar in i ett familjeägt hotell (eller hur man nu översätter Inn, vandrarhem?). Familjen känner till hennes yrke och tar en andel av hennes inkomst - men ser samtidigt ner på henne. En lite långsam men efter hand rätt så drabbande film.

The Host

Koreansk monsterfilm när den är som bäst.

Lady Vengeance
Tredje delen i Chan-Wook Parks Hämnd-trilogi. Om en ung kvinna som sitter i fängelse i mer än ett decennium. I fängelset kallas hon för helgon av de andra fångarna på grund av sin godhet. Hon planerar att hämnas. En obehaglig men fängslande film, av och till nästan munter. Revenge exploitation möter Den goda människan i Sezuan.

Tale of two sisters
Det kom en våg koreanska spökfilmer ett tag, efter den japanska dito. Av de få såna filmer jag har sett tyckte jag den här var den bästa. Även om den ibland är mer förvirrande än skrämmande (jag hade svårt att skilja på de två systrarna, nu blir jag ju ändå inte rädd när jag ser såna här filmer då jag är man).

Thirst
Också en Park. Nummer fem på min lista över de tio bästa vampyrfilmerna.
Där jag skrev: "Park hade med en vampyrscen i en film-i-filmen i sin del av Three Extremes som var på en gång extremt campig och väldigt snygg. Den här är oftare snygg än campig, även om bägge delarna finns med. Som i flera av hans filmer finns det avsnitt med olika ton. Här kommer de efter varandra snarare än att som i Lady Vengeance blandas. Vilket gör att det blir lite tydligare att de inte alla är lika bra. Om konflikten mellan en vampyr som omfamnar vampyrskapet och hjälten, en katolsk präst[...]som har en mer asketisk syn på sin nya roll."

Inga kommentarer: