måndag 22 augusti 2011

Många är kallade men få är utvalda - Jean Tabary 1930-2011


En av mina favoritserier när jag var liten var Iznogoud (eller Kalifen Harun Al Sindars fantastiska äventyr som den också kallades).
Det var en serie skriven av Rene Goscinny (Asterix, Lucky Luke) och tecknad av Jean Tabary som också hade varit med och skapat serien.
Den handlade om storvisiren Iznogoud och hans betjänt Brah At Hamed i ett sagans Bagdad. De korta äventyren kretsade kring Iznogouds försök att bli kalif istället för kalifen - den godmodige Harun Al Sindar. Detta brukade inte gå så bra.

På bilden ovan har Tabary ritat in sej själv i serien. Som då är på franska i original, inte tyska. Rutan är från äventyret "Streck i räkningen" i albumet Det går runt för Iznogoud. I det har vår hjälte fått tag i en magisk penna som om man ritar ett porträtt av någon gör att den man avbildat skickas till en fjärran ö om man river sönder bilden. Iznogoud ritar genast av kalifen, men tyvärr blir det inte så likt. Så han beslutar sej för att ta teckningslektioner hos den bäste tecknaren i Bagdad - Tahbari El Fresco.

Texten i pratbubblan lyder i den svenska översättningen: "Lära dig att teckna storvisir? Du ska veta att det är ett svårt yrke och hårt för nybörjaren! Många är kallade men få är utvalda... Och de krav som ställs på de unga är..." (övers. Ingrid Emond). Dessa ord återupprepas flera gånger genom den 8 sidor långa serien. Iznogoud avbryter Tahbari genom att hota att spetsa honom på en påle om denne inte lär honom att teckna. "Jaja... alla mina kunder använder samma argument..." svarar Tahbari resignerat.

Efter Goscinnys död fortsatte Tabary att skriva serien själv. Han föddes i Stockholm 1930 och dog för ett par dagar sedan. Han blev 81 år gammal.

Inga kommentarer: