måndag 1 augusti 2011

Barnsliga historier


Jag har historien från en man, som berättar historier. Jag har sagt honom flera gånger att jag inte tror på hans historia.
"Ni ljuger", har jag sagt, "ni luras, ni fantiserar, ni skojar."
Det gjorde inget intryck på honom. Han berättade lugnt vidare, och när jag ropade: "Ni lögnare, ni skojare, ni fantast, ni bedragare!" då såg han länge på mig, skakade på huvudet, log sorgset och sade sedan så tyst, att jag nästan skämdes: "Amerika finns inte."

Peter Bichsels novellsamling Barnsliga historier från 1969 innehåller sju berättelser. Dessa är riktade till barn och ungdom. Men de påminner i tema och också språk om Bichsels vuxenböcker. Boken kan läsas av både barn och vuxna. Och historierna "Jag kan hälsa från Jodok" och "Jorden är rund" har rätt sorgsna slut som nog framstår som mörkare för den vuxne läsaren.


I "Jorden är rund" tänker en gammal man över allt han vet "och han visste samma saker som vi". När han kommer till att han vet att jorden är rund så inser han att han vet att jorden är rund. Men han tror inte att jorden är rund. Så han måste pröva om jorden är rund. Genom att gå rakt fram åt ett och samma håll tills han kommer tillbaka till samma plats igen.

"Ett bord är ett bord" handlar om en annan man som börjar att ifrågasätta varför saker och ting heter en sak och inte en annan.

Höjdpunkten i samlingen är "Amerika finns inte". I den blir pojken Colombin hovnarr åt den spanske kungen. Han säjer att han ska upptäcka ett land. Hela hovet skrattar åt honom. Han gömmer sej i skogen i veckor och påstår sen att han upptäckt en kontinent.
En annan sjöfarare, Amerigo Vespucci, åker ut för att hitta landet. Också han påstår, med en blinkning åt Colombin, att kontinenten finns. "Och när två berättar för varandra om Amerika, blinkar de än idag till varandra(...)och alla berättar om sådant som de kände till redan före resan; och det verkar ju mycket misstänkt."

Novellerna kan ibland påminna om Borges men enklare och med mer värme. Som svensk tänker man också på Slas.

Bichsel är så vitt jag förstår en populär författare i sitt hemland Schweiz. Men på svenska finns förutom Barnsliga historier bara två böcker till varav den ena är en föreläsningsserie om litteratur. Samt den korta artikeln "Engagemang" i Skeptisk Antologi, red G. Antonsson & E. Fylkesson. Just "Engagemang" är väldigt bra, allt jag läst av Bichsel är bra.

(Idag är den schweiziska nationaldagen. Jag kommer bara på en schweizisk film - Johan som blir 25 år 2000 (den är i och för sej bäst) & en schweiziskt musikgrupp - Younggods.
Och jag har redan haft en lista med 5 bra schweiziska böcker.
Så för att fira dagen så får det bli en favorit i repris om en av mina schweiziska favoritböcker. Tidigare publicerad här den 26:e juli 2009 - fast då utan bilden på det rosa omslaget.
Jag fick ett mail om inlägget som undrade om Barnsliga historier verkligen var riktad till barn. Han som mailade det hade uppfattat det mer som om det bara var en titel. Men Bichsel fick åtminstone ett barnbokspris för samlingen.)

Inga kommentarer: