lördag 6 augusti 2011

Åtta länkar en lördag


International Best Comics Poll på Hooded Utilitarian
Amerikanska serietidningskritiker har röstat om de bästa tecknade serierna. Med artiklar om de på topp tio. Internationell är kanske att ta i. Den första icke-engelskspråkiga serien på listan är Tintin på plats 15.

Sean T. Collins om Love and rockets. New stories 4
Jaime Hernandez' Locas-serier är bland de översta tio på listan. Medan Gilbert Hernandez' Palomar-serier får nöja sej med plats 21. Collins ovan har läst det kommande numret av brödernas gemensamma tidning. Han är positiv.

Intervju med Alan Moore
I tidningen The Guardian. Bland annat om den nya delen av League of extraordinary gentlemen. Century. Som ligger och väntar på mej på posten (eller i en näraffär eftersom postkontoren på nåt underligt vis har försvunnit).

Dipsolitteraten intervjuar Tor Åge Bringsværd
Bloggen Dipsolitteraten har haft en en serie intervjuer med bloggare och författare om böcker och läsning. Senast med den norske sf-författaren Tor Åge Bringsværd. Han rekommenderar Gene Wolfe.

Leif Zern om Gertrude Stein Gertrude Stein Gertrude Stein
Om en uppsättning av Marty Martins pjäs om Stein.
Leif Zern om Den fjärde rosen
I början av den föregående recensionen nämner Zern den här uppsättningen som han skrev om för några veckor sen. En pjäs av Gunilla Linn Persson som också handlar om Stein. Så Stein är inne. Även om ingen läser henne.


Intervju med Michael Witkowski
I DN. Witkowskis roman Lubiewo fanns med på vår lista över gay-böcker. Och han är i Sverige och besöker Pride. Nu ska han visst börja skriva deckare. Polska deckare. Och uttalar sej om svenska sådana. "Wallander är väldigt normal på alla sätt och vis. Och tråkig. Samtidigt representerar han en väldigt protestantisk värld med mycket arbete, där han inte finner så mycket glädje i något. Det är svårt att tänka sig Wallander köpa en ny sportbil och åka runt och glassa i Ystad. Han skulle aldrig njuta av livet." Ystad är annars en stad som gjord för att glassa i.

Pia Bergström on Effekter av Lars Jakobson
Om en ny samling med texter av Jakobson, noveller, artiklar och essäer. Om Sven Christer Swahn och Jorge Luis Borges. Och så en om världens tråkigaste författare P. O. Sundman. Men den kan man väl alltid hoppa över.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så om Sundman är en tråkig författare så måste Jakobson ha skrivit en tråkig text om honom? Intressant. // JB

Petter Malmberg sa...

Lars Jakobsons text kan säkert vara intressant ändå. Och det finns en likhet mellan P.O. Sundmans Undersökningen och delar av Jacobsons författarskap. Nu verkar artikeln handla om P. O. Sundman och nazismen - ett rätt ointressant ämne.