torsdag 11 augusti 2011

Fransk filmvecka på svensk television starring Isabelle Huppert


På måndag börjar SVTs årliga franska filmvecka. Temat det här året är att Isabelle Huppert har huvudrollen i alla filmerna. Vilket kanske inte är det mest kreativa av teman (jag gillade det året när de visade en gammal och en ny film av tre regissörer). Men det är ändå en viss bredd på filmerna.

Spetskypplerskan
Den äldsta filmen. Från 1976. Regisserad av Claude Goretta. Som var en schweizisk regissör som också gjorde filmer i Frankrike. En kärlekshistoria. Visas måndag kväll.

Pianisten
En av Hupperts mest kända filmer. Bygger på en roman av den österrikiska författaren Elfriede Jelinek och är regisserad av den österrikiske regissören Michael Haneke. Den första Haneke-filmen som bygger på en roman och inte någon av mina favoriter. Jelinek och Haneke krockar. Tisdagkväll.

Jag och min syster
Alexandra Leclère-film från 2004. Som många franska filmer om familj och sånt. På onsdagen

Maktens rus
En av de sista filmer Claude Chabrol gjorde. Torsdag, då.

White Material
Film av Claire Denis om en vit plantageägare i ett afrikanskt land härjat av inbördeskrig. Det här är en riktigt bra film. Kanske lite långsam för en lördagkväll.

Filmerna visas på TV 2. White material 22.20. De andra fyra går 22.45. Det är lite dålig stil att de alltid visar kvalitetsfilm så pass sent.
I år är det fem filmer. Jag har för mej att de brukar visa sex stycken. Kanske har de i smyg börjat skära ner på den franska filmveckan.

(uppdatering den 12:e augusti: Isabelle Huppert har nu strax innan filmveckan ska starta fått ett Life time achievement award av Stockholm Film Festival

Inga kommentarer: