onsdag 3 augusti 2011

Om en bunte intressanta böcker jag läst nyligen som jag inte skrivit om och som jag därför skriver något kort om - del 2


Barrington J. Bayley - Soul of a robot
Jag har läst en hel hög Barrington J. Bayley senaste året. Den bästa av dem, Garments of Caean - om tänkande kläder som styr sina bärare, tänker jag skriva något längre om. Den här var också bra. Som de flesta robotromaner handlar den om vad en människa är. En science fiction-version av Pinocchio där the science är filosofi. Jag har inte riktigt bestämt mej för om slutet är löjligt eller lysande. Lite av båda, antar jag.

Kristian Lundberg - Yarden
Mina anteckningar när jag läste den här lyder: jämför Lundberg sidorna 40-41 och 53 med Död mans hand av Folke Fridell sidorna 46ff.

Erik Beckman - Alla är vi stora romaner
Ett tag tänkte jag göra ett inlägg om den här med rubriken Alla är vi stora romaner utom de av oss som är medelmåttiga artikelsamlingar. Vilket hade vart orättvist mot boken. Som då samlar dagskritik av Beckman åren 1965-1995. Här finns en hel del bra texter. Men de recensioner jag läst av boken har fått den att framstå som en den svenska kritikens Graal. Medan det är en rätt normal bok med artiklar av en författare som inte såg dessa som en särskilt viktig del av sitt skrivande. Boken är otympligt sammanställd av redaktören Malte Persson vars kommentarer tar onödigt stor plats ("De experimenterande inriktningarna inom sextiotalslitteraturen trängdes efterhand undan av ett alltmer politiserat litterärt klimat" - håhåjaja).
Persson är medlem i Erik Beckman-sällskapet. Alla är vi stora romaner är väl närmast en årsbok från föreningen.

Inga kommentarer: