tisdag 16 augusti 2011

Jag ser en röd dörr framför mej och jag har just köpt en massa svart färg


"Paint it black" med War featuring Eric Burdon

"Paint it black" är en Rolling Stones-låt. Den har tolkats av flera andra (och på många språk - den låter lite väl käck på franska).
Denna är då av funkgruppen War. En liveinspelning från den 8:e september 1969.
På skivan Love is all around som samlade lite spridda outgivna spår.
Burdon hade när samloingen gavs ut lämnat bandet. Som dock fortsatte ha en rätt framgångsrik karriär. De kom senare att bli populära att sampla.

Med Eric Burdon som sångare gjorde de två album. "Paint it black" kommer från Black-Man's Burdon. En lite olycklig drift med uttrycket "Black man's burden" - ett radikalt svar på R. Kipling (Djungelboken och hans imperialismhyllande dikt "White man's burden".

Burdon hade tidigare sjungit i The Animals - ett av många band bestående av vita musiker som spelade svart musik. LeRoi Jones jämförde de här grupperna med minstrel shows - alltså en tidigare i U.S.A. populär form av underhållning där vita skådespelare sminkade sej svarta och sjöng och skämtade och var rasistiska. Jones menade att gruppnamn som Animals och Zombies speglade hur de vita såg de svarta - som djuriska och vilda.

Gruppen War bestod förutom Burdon av svarta musiker och en vit (dansk, trott eller ej) munspelare.

Liveversionen på Love is all around är bättre än den tidigare studioversionen. Dels är den några minuter kortare (det finns en singelversion av deras "Paint it black" i en mer normal längd, och Black-Man's Burdon har utspritt två andra kortare versioner - eller snarare fragment av sången) och så har den inga av de lustiga ljudeffekter som finns på den Black-Man-versionen.

Baksidan beskriver spåret som "One of the LIVE WAR/Burdon classics. WAR's patented Latin feeling features a flute solo by the incomparable Charles Miller, a 'fastest hands in the West' conga/percussion solo by Papa Dee Allen, and aq boiling drum solo by Harold Brown"
Jag upprepar: "a 'fastest hands in the West' conga/percussion solo".

Inga kommentarer: