fredag 19 november 2010
Red - seriealbumet som nu blivit film
I början av Red får den nye CIA-chefen se ett hemligstämplat videoband. Detta handlar om en av U.S.A.s lönnmördare. När han kommer ut ur visningsrummet ger han order om att döda agenten som bandet handlar om. Ingen får någonsin veta att något sånt har hänt, att världen en gång var sådan.
Agenten på bandet heter Paul Moses och lever ett tillbakadraget pensionärsliv. Att skicka tre män att döda honom visar sej vara en dålig idé. Moses dödar männen och ger sej iväg för att få fatt på dem som gav ordern.
Denna serie av Warren Ellis (text) och Cully Hamner (bild) är som en actionfilm avskalad till sin kärna. Moses tar sej från punkt A till punkt B som han tänker skjuta sönder. Temat med den åldrade slagskämpen som dragit sej tillbaka är vanligt i amerikansk populärkultur. Och knutet till bilden av den amerikanske mannen. Oftast bara som undertext. Men här klagar Moses hela tiden medan han dödar folk till vänster och höger (och kallar de män han dödar för barn) att det inte längre finns några män som tar ansvar för vad de gör.
Men som den gamla tidens man är han också uttalat ett monster: "If I am a monster -- and i was a very quiet, loyal monster -- then I am quite definitely your monster."
Det här är kanske inte så subtilt. Vad som ändå hindrar serien från att bli enbart en enkel action är Hamners lite kantiga men väldigt smidiga teckningar.
Nu har då albumet blivit film. Det som är en kvalité hos serien - att den sextiosidiga Red enbart berättar det nödvändigaste av historien borde egentligen göra den lite problematisk att filmatisera. Det skulle bli en rätt kort film om man var förlagan trogen.
I filmversionen, där Bruce Willis spelar huvudrollen, har de lagt till en massa andra åldrade agenter. Och verkar ha gjort det till något av en komedi. Varken Expressens eller DNs recensioner nämner att filmen bygger på en tecknad serie. Utan handlar mest om skådespelarna. (uppdatering: inte heller Svenskan nämner förlagan, det gör dock Elin Larsson i Metro. Hon föredrar serien som hon säjer är tajtare)
Filmen har ändå fört något gott med sej. Tidigare fanns Red i samlad form enbart med den usla Tokyo Storm Warning (dessa ingick i en svit på fyra fristående miniserier som Warren Ellis skrev där förutom Red sf-serien Mek är rätt bra). Förra året gavs den pågrund av filmversionen ut i egen volym.
Det är en effektiv och underhållande tecknad serie. Som kanske inte är så väsentlig. Men har en hel del energi och mycket våld.
Etiketter:
filmatiseringar,
warren ellis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar